El gerent del Consorci per al Desenvolupament de la Catalunya Central, Jordi Vilalta, va explicar durant la jornada de Turisme del Solsonès que la primera part del projecte de plans d'usos per als espais naturals d'interior de la comarca «ja està enllestida».

Tanmateix, a partir d'ara, s'han de treballar els usos amb cada ajuntament, i les normatives que es van traçant també han de ser aprovades per l'Agència Catalana de l'Aigua (ACA). El projecte va néixer sobretot amb l'objectiu d'actuar als pantans de Sant Ponç i de la Llosa del Cavall, així com a la Ribera Salada o el riu Aigua d'Ora, que són els més transitats pels turistes a l'època estiuenca. Tot i així, també s'han tractat altres indrets especials com la bassa del Miracle, l'embassament de l'Alzina o les basses de Brics.

Ajuts Leader

«Aquest any s'han avançat els ajuts Leader al mes de juliol», va explicar Jordi Vilalta, que va afegir que es tracta d'unes subvencions «de les més abundants amb què comptem». Vilalta va posar com a exemple el Salí de Cambrils, «un projecte rodó en el qual Europa ens va ajudar perquè és coherent». El consorci està treballant en un seguit de fitxes explicatives de diversos projectes turístics finançats.

L'esmorzar i el dinar de la jornada van ser al restaurant Hostal de Pinós, i a la tarda els assistents es van traslladar fins al museu rural Les Casas de Matamargó. L'organització va anar a càrrec del Consell Comarcal del Solsonès i el Patronat de Turisme.