El Centre Sanitari del Solsonès disposarà d'una referent amb coneixements de lactància materna. L'infermera del servei de pediatria del centre, Imma Estruch, s'està formant al Servei de Salut Maternoinfantil de l'Agència de Salut Pública de Catalunya i, la setmana vinent, acabarà els estudis especialitzats. D'aquesta manera, hi haurà un servei, des de pediatria, «per si la mare té problemes a l'hora de donar el pit», ha explicat Estruch a Regió7.

Tot i així, la infermera ha afegit que la llevadora «és qui més en sap, l'experta màxima». Encarnació Santaeulàlia és la persona del Centre Sanitari encarregada d'assistir les dones durant el part des de fa gairebé trenta anys. «Des del principi que vam crear el grup de postpart, primer, i el grup d'alletament, després», afegeix Santaeulàlia, conscient del canvi d'hàbits dels darrers anys.

«Les dones prefereixen donar el pit abans que l'alletament artificial. Estem retornant als orígens en aquest sentit. Hi va haver uns anys, cap els anys 80, en què hi havia molt interès per vendre llet artificial i es va deixar de donar el pit, que és el més natural», continua la llevadora del centre. «Es va perdre la tradició i, per això, les mares d'avui tenen dubtes», afegeix Santaeulàlia. Els grups d'alletament són necessaris per intercanviar experiències entre mares.

La formació que està desenvolupant Imma Estruch, dirigida a professionals de l'àmbit hospitalari i d'atenció primària, relacionats amb la salut de les mares i dels nadons, també ajudarà a l'hora de resoldre dubtes. «Per exemple, la posició a l'hora de donar el pit», continua Estruch, que dotarà el Centre Sanitari de més eines per combatre els problemes habituals de patologia mamària, com ara la mastitis, així com totes les dificultats que sorgeixin durant el creixement del nadó alletat amb llet materna.

Boca-orella

Serveis com els esmentats promouen l'informació i l'ajuda mútua entre mares. «Amb el grup d'alletament ens trobem un cop per setmana, normalment els dilluns, de tres a quatre de la tarda. Les claus són ajudar i compartir. Llavors, aquestes dones poden transmetre allò que han après. I és que no hem d'oblidar que som mamífers», ha afegit Santaeulàlia, contenta que s'hagin trencat mites com ara que vint-i-quatre hores després del part no es pot alletar.