El Museu-Escola Rural de Castellar de la Ribera iniciarà temporada d'estiu demà, diumenge 1 de juliol, amb l'objectiu de reactivar-ne l'atractiu, al mateix temps quetambé vol incrementar l'afluència de visitants. El municipi és conscient que es tracta d'un dels punts forts del territori i no vol deixar perdre. L'horari d'obertura durant la temporada estiuenca serà els diumenges al matí, de 10 a 14 h, durant els mesos de juliol i agost, i els dimecres a la tarda durant el mes d'agost, de 16 a 20 h.

Enguany s'hi duran a terme tallers els dimecres a la tarda durant l'agost, a més del recorregut a l'espai, que s'inicia amb el visionat d'un audiovisual introductori. Pel que fa als tallers, fonts de la nova Comissió Amics del Museu expliquen que les propostes que s'han fet fins ara giren al voltant de treballs manuals i interactius de caràcter històric, sempre relacionant-los amb la temàtica del museu. «És fàcil trobar-hi connexió», assegura Alba Santeulària, una de les components de la comissió. El grup també organitza, de moment sine die, la presentació del llibre de contes Trescebes, de David Estrada.

Comissió Amics del Museu

El col·lectiu neix amb motiu de reanimar l'entorn amb la presència de set voluntaris, la majoria exalumnes. Ramona i Alba Santeulària, membres de la comissió, germanes i filles del territori, afirmen que hi va haver un ajuntament que al seu moment va sentir interès per museïtzar l'escola del poble. Ambdues germanes coincidien que el problema de l'escola-museu raïa en la manca d'aprofitament i promoció. Ramona Santeulària, la gran de les germanes, declarava fa uns mesos en aquest diari que calia «una reanimació urgent de l'escola». La Comissió d'Amics del Museu s'ha creat en aquesta línia, amb la finalitat de salvar la pèrdua i revifar un espai «amb capacitat d'esdevenir un dels punts de potencial turístic més importants del municipi», constatava la petita de les Santeulària. Castellar va obrir oficialment les portes del primer museu de l'escola rural de Catalunya el juny del 2012. La masia Cal Sastre, que l'Ajuntament va comprar l'any 1926, va acollir l'escola del poble fins a l'any 1974. Així, la iniciativa sorgeix l'any 2007, quan s'obre al públic després que els regidors del consistori d'aleshores, els quals precisament havien estat alumnes de l'escola del poble, decidissin donar vida de nou a tot el material escolar dipositat a les golfes, des dels pupitres fins a l'estufa.

Va ser en aquell moment que es posa en marxa l'Escola-Museu de Castellar de la Ribera.