Set joves procedents de la zona del Magrib viuen des de fa poc més d'una setmana en un pis habilitat per a l'acollida de migrants a Solsona. Els menors acollits, que provenen d'un altre recurs residencial del territori català, tenen entre 15 i 18 anys i conviuen amb un educador imposat pel departament de Treball, Afers Socials i Famílies. Es tracta de sis joves marroquins i d'un d'aràbic, que van passar la primera nit al Seminari de Solsona i l'endemà van instal·lar-se al pis de l'Ajuntament destinat a l'acollida de persones nouvingudes. Ara bé, les despeses derivades de l'allotjament no les assumeix el consistori solsoní, sinó que van sota càrrec de la co-operativa GEDI, d'iniciativa social. A més, els serveis socials de Solsona han facilitat prestacions als adolescents migrants, com un abonament a les piscines municipals, entre d'altres.

David Rodríguez, alcalde de Solsona, informa que «sempre hem tingut a disposició aquest pis per si sorgia una necessitat d'aquest tipus», i afegeix que «portem mesos esperant inquilins».

El batlle constata que, abans de tot, es va acudir en una Taula d'Acció per gestionar aquests afers. En principi, l'estada dels menors a Solsona es va establir per uns 14 dies, afirma Rodríguez. Tot i així, si la residència s'allarga, l'alcade remarca que seria convenient formalitzar un conveni amb la Co-operativa GEDI i el departament en qüestió: «Com a administració, volem facilitar que tothom visqui en unes condicions dignes i hi posarem solució a mesura de les nostres possibilitats», declara el batlle.

L'Ajuntament de Solsona ha volgut correspondre a la petició del departament, que, després de començar a tramitar d'urgència 418 places per acollir joves migrats sense referents familiars, ha hagut de cercar nous recursos residencials, com el pis a Solsona. D'aquesta manera, el consistori ha volgut formar part de la solució.

Més arribades

La creació d'aquests recursos d'urgència per part del departament de Treball, Afers Socials i Famílies i Atenció a la Infància i l'Adolescència és una de les primeres mesures per pal·liar l'arribada massiva de joves. Durant el 2017, a Catalunya van arribar 1489 joves migrats. Segons les dades del primer semestre d'enguany, es preveu que es pugui duplicar el nombre d'arribades.