El Servei d'Informació i Atenció a les Dones (SIAD) i Serveis Socials del Consell Comarcal del Solsonès impulsen un servei d'atenció integral (SAI) local per al col·lectiu LGBTI en col·laboració amb la Direcció General d'Igualtat.

Es tracta d'un servei nou a la comarca que actuarà a escala supramunicipal, la ubicació del qual es preveu a les dependències dels Serveis Socials del Consell, segons paraules de Marc Sangrà, tècnic principal del SIAD. Un equip motor integrat per Sílvia Solé, consellera d'Igualtat, Serveis Socials i Joventut del Consell Comarcal del Solsonès, Carme Colilles, coordinadora de Serveis Socials i Marc Sangrà i Tània Pujol, tècnics dels mateixos serveis, duran a terme el desplegament de l'assistència, la qual atendrà les persones LGBTI que pateixin, hagin patit o estiguin en risc de patir discriminació o violència LGBTIfòbia, amb la finalitat de donar respostes àgils, properes i coordinades d'acord amb les necessitats d'aquestes persones. Alhora, es persegueix la «ruptura de tabús» sobre el col·lectiu, remarca Solé. Pel que fa al cost, el projecte serà subvencionat pel departament de Treball, Afers Socials i Famílies. Ara bé, la consellera comarcal d'Igualtat desconeix encara la partida pressupostària de la qual disposaran i la data en què s'atorgarà, tot i que preveu que serà durant la tardor d'enguany.

Per això, des del Consell Comarcal encara no s'ha previst una data concreta d'obertura del servei, atès que «s'engegarà materialment tan bon punt rebem els diners, signem uns convenis d'obertura i despleguem unes polítiques dedicades al col·lectiu», aclareix Solé.

Un desplegament per etapes

Sangrà explica que la iniciativa inclou dues fases de desplegament. En primer lloc, es durà a terme una formació sobre atenció a les persones LGBTI adreçada als ens municipals de la comarca i als tècnics dels serveis socials a càrrec de l'associació lleidatana Colors de Ponent, que ha esdevingut l'assessor principal del projecte. Aleshores, en una segona fase, l'equip motor establirà un tècnic del SAI amb una dedicació setmanal entre cinc i deu hores. D'aquesta manera, la consellera comarcal assegura que s'assolirà una cobertura al servei amb totes les garanties i així «afavorir la integració i la convivència ciutadana». Tot i així, el tècnic del SIAD subratlla que, prèviament, s'haurà de fer una diagnosi de la població sobre les necessitats del grup LGBTI en forma de procés participatiu, «mitjançant enquestes», exemplifica Sangrà.

El contracte programa, que ha estat aprovat a la sessió ordinària del ple del Consell celebrada ahir, s'emmarca en una demanda dels Serveis Territorials de Lleida, que preveuen implantar gradualment a tota la província lleidatana.