La població de Sant Llorenç de Morunys viu immersa tot aquest cap de setmana en la Fira Occitanocàtara de la Vall de Lord, que arriba a la seva vuitena edició i té el doble objectiu de recordar el passat medieval de la vila i dinamitzar econòmicament la vall.

Ahir a mig matí, els carrers del poble eren plens de visitants atrets pel fenomen dels càtars i el seu dramàtic final. Un públic sobretot familiar, en molts casos amb nens, recorria els diferents indrets de la fira i donava fe de l'èxit d'aquest certamen. A aquest públic arribat de llocs diversos de la geografia catalana, sobretot de la Catalunya Central, s'hi afegien els piteus i també les famílies que tenen la segona residència a la vall de Lord, i que als mesos de juliol i agost fan que es dupliqui el nombre d'habitants a la zona.

La fira va començar divendres al vespre amb un concert a les voltes del carrer Major a càrrec del grup local L'esguard de la Nit. Ahir al matí, el nucli antic de Sant Llorenç de Morunys es va despertar amb els carrers decorats amb motius medievals i amb nombroses parades que participaven al mercat, on es podien trobar des d'aliments (ametlles garrapinyades, olives?) fins a roba, passant pels diferents productes de les botigues del poble, que els exposaven al carrer. A la tarda, un concert a la plaça Major amb el grup Festorum de 5, especialitzat en música medieval, va animar els participants a la fira.

L'organització de la fira també va preparar tallers al carrer per als més petits, on podien dissenyar i pintar escuts o altres motius de l'edat mitjana.

Avui al matí es repetirà el mercat medieval i els tallers i demostracions repartits a l'espai firal. A la tarda, el grup Manxa entre Cordes va actuar a la mateixa plaça Major, punt central del certamen.

Visites teatralitzades

Les visites guiades que van preparar els responsables de la fira, i que tenen continuïtat avui al matí, van tenir un notable seguiment, tant per part dels visitants forans com pels mateixos habitants de la vall de Lord.

La primera visita guiada i teatralitzada va tenir lloc ahir al matí. Amb el títol «La indústria artesanal de teixits de llana de la vall de Lord: el drap piteu», en lal els assistents van conèixer la història d'aquest teixit que ha donat nom als habitants de Sant Llorenç de Morunys. A la tarda, es va organitzar una visita per conèixer el monestir i la seva arquitectura. Finalment, avui a 2/4 de 12 del matí es repassarà la història del poble entre els segles XV i XIX.