El freixe situat a l´extrem del Passeig Pare Claret de Solsona s´ha convertit en el primer arbre protegit de la ciutat com a bé d´interès local. La pluja però, ha obligat a reorganitzar l´acte, ja que dins el programa estava prevista una inauguració formal de la placa commemorativa, que s´ha hagut de descartar.

Tot i així, s´ha col·locat la placa en el paviment situat sota l'arbre què exposa la data de la declaració i el nom en llatí de l'espècie del freixe. Es tracta d´un arbre que representa un «valor sentimental i cultural carregat d´història local», ha declarat Glòria Domínguez, directora de l´Agència de Desenvolupament Local de Solsona i Cardona (AdlSolCar), entitat que ha elaborat la memòria tècnica del freixe, juntament amb Josep Selga, expert en arbrat urbà.

L´acte ha anat acompanyat d´una sessió de contacontes a càrrec de Mon Mas, que ha teatralitzat "Crec" de Tina Vallès, a més a més de la distribució del llibret de rutes saludables de Solsona i voltants, els espectadors del qual n'han pogut rebre un exemplar. A més, una exposició de fotos antigues que duu el nom "Els ulls de la Freixera" al Portal del Castell també s'ha fet notòria en la jornada. L'exhibició il·lustra l´evolució del freixe durant els gairebé dos segles de presència a la ciutat, sempre atenta al desenvolupament de la ciutat i considerada a dia d'avui un punt de trobada apreciat del poble. La mostra serà visible al públic fins aquest diumenge al vespre.