Avui dilluns a les set de la tarda el president de la Generalitat de Catalunya, Quim Torra, farà el lliurament de la Creu de Sant Jordi al Secretariat de Federacions i Agrupacions de Defensa Forestal de Catalunya (ADF), per la seva valuosa implicació en la prevenció i lluita contra els incendis forestals, duta a terme al llarg de més de trenta anys de trajectòria.

Les Agrupacions de Defensa Forestal (ADF) són entitats sense ànim de lucre que es van crear fa més de tres dècades i que es van començar a regular l´any 1986 amb el programa Foc Verd. Els seus inicis es remunten a principis dels anys seixanta del segle anterior, amb l´aparició dels primers grups d´extinció d´incendis formats per associacions de propietaris forestals i municipis. "La seva tasca ha esdevingut bàsica per salvaguardar els nostres boscos" ha admès el vicepresident primer i conseller comarcal de protecció civil Benjamí Puig. Les ADF s'impulsaren des dels incendis forestals de l'any 1994, quan es va veure la necessitat d'organitzar unes persones que, coneixedores del territori, ajudaven en l'extinció dels incendis de forma voluntària, segons continua explicant el Consell Comarcal.

La Creu de Sant Jordi és un dels màxims reconeixements que pot rebre una persona per part de la Generalitat de Catalunya. La distinció es va crear el 1981 amb la finalitat de distingir les persones naturals o jurídiques que, pels seus mèrits, hagin prestat serveis destacats a Catalunya.

Benjamí Puig ha volgut subratllar la feina que porten a terme les ADF a la comarca del Solsonès, juntament amb el cos de Bombers de la Generalitat de Catalunya i les altres forces de seguretat. Puig ha reconegut que aquest guardó fa justícia a unes agrupacions que no han escatimat esforços en la preservació dels boscos i del territori.