Les obres de millora de la capella de la Mare de Déu del Claustre de la catedral de Solsona han sobrepassat el seu equador. Segons l'administrador de la capella i president de la Confraria de la Mare de Déu del Claustre, Josep Maria Besora, la il·luminació està acabada i la caixa de l'ascensor, a la sagristia, està preparada per tal que hi posin el mecanisme a dins.

«La màquina ja ha arribat, només cal col·locar-la dins la caixa. Llavors, serà el moment de rejuntar, enguixar i pintar», afegeix Besora sobre la instal·lació de l'ascensor. L'elevador permetrà l'accés a persones amb mobilitat reduïda a la part superior de la capella, on hi ha el cambril.

Calendari just

Els treballs, tant pel que fa a l'ascensor com a la il·luminació, van començar a final del mes de juliol, i juntament amb la neteja del retaule es preveu finalitzar-los abans de l'inici de la festa major solsonina, és a dir, abans del dia 7 de setembre.

L'empresa Leds C4 de Torà és la que s'ha encarregat de proporcionar els leds per a la il·luminació de la capella i el cambril. Aquest tipus d'il·luminació sol anar acompa-nyada d'un cert estalvi energètic, segons l'administrador de la capella, Josep Maria Besora. Els focus estan col·locats al voltant de la cornisa de la cúpula de l'oratori, i projecten la llum cap a dalt.

A l'espai situat al temple solsoní, es venera la imatge de la Mare de Déu del Claustre, la patrona de la ciutat. La Vint-i-Quatrena, òrgan dins de la Confraria de la Mare de Déu del Claustre, va aprovar els tres projectes en la seva darrera assemblea, i a partir d'aquí els administradors i les administradores es van posar a treballar en les tasques concretes.

La darrera serà la neteja del retaule de la Mare de Déu, que a partir del dilluns 13 d'agost tindrà dues restauradores treballant-hi a jornada completa durant uns quinze dies. De moment, hi ha mitja estructura preparada davant l'obra situada darrere de l'altar de la capella.

Ajut de la Diputació

El pressupost total de les tres obres de millora és d'uns 120.000 euros, pagats amb fons de la Confraria de la Mare de Déu del Claustre, segons Besora, que ha afegit que s'han demanat «ajuts a diverses institucions, hi ha hagut respostes de tots colors, i hem aconseguit que la Diputació de Lleida financi l'ascensor».

Segons Josep Maria Besora, és molt possible que el president de la Diputació de Lleida, Joan Reñé i Huguet, assisteixi a la inauguració oficial de les obres de millora, el dia 7 de setembre, dins de la jornada d'inici de la Festa Major de Solsona, que també és anomenada la Festa del Claustre, patrona de la ciutat.

La confraria, juntament amb l'Agrupació de Geganters i l'Ajuntament solsoní, són les tres entitats que gestionen la festa i s'encarreguen del seu protocol.