El concurs de gossos d'atura d'Odèn acull «més gent que mai», segons Andreu Alet, secretari del concurs. Enguany, el canvi de format de la prova ha estat una de les principals novetats, juntament amb l'exposició de collars artesans de fusta i la música del grup de folk català Azueta entre les demostracions dels pastors.

L'afluència d'aquesta tretzena edició s'ha mogut entre sis-centes i més de vuit-centes persones durant el matí. «Les persones anaven i venien, però també hi ha hagut moments de moltíssima gent», assegura Alet, content que plogués «durant la tarda però que durant el matí fes bon temps».

A més, els pastors, provinents d'arreu de Catalunya (Cerdanya, Girona i Tarragonès, entre d'altres zones), així com de València, el País Basc i França, s'han mostrat contents pel canvi de format. El públic també, ja que ha pogut gaudir durant més estona seguida de l'espectacle.

El guanyador del certamen, celebrat ahir al matí al paratge de l'era de Piló de Montnou (Odèn), va ser el mític pastor Jordi Muxach, amb la gossa Sendy. Junts van demostrar les seves habilitats i van superar les proves en vuit minuts, dos menys que el límit posat per l'organització.

Exposició de collars

L'exposició de collars de fusta ha rebut una bona acceptació per part de participants i visitants, ja que ha agrupat tot de «collars artístics, treballats amb la punta del ganivet de manera artesanal», segons l'organització, que afegeix que la gent «parava molt per admirar les peces».

La celebració es pot dur a terme gràcies a la col·laboració desinteressada dels veïns d'Odèn, i l'organització també destaca la col·laboració de la família de la casa Encies, que aporta «el seu ramat amb el seu amo, Florenci Ser-ra, al capdavant». Es tracta d'un ramat que ja fa tres generacions que manté la mateixa raça, i deixar les ovelles per al concurs és «una col·laboració ben generosa», conclou Andreu Alet.