L'any 1996 el Centre d'Estudis Lacetans de Solsona (CEL) va començar amb les primeres excavacions a la Codina. L'any 1998 va ser el torn del camp de sitges d'Olius, i el 2007 es va començar al Castell-vell, seguit per Sorba. Enguany, s'han iniciat tasques de reexcavació al jaciment d'Anseresa (Olius). L'entitat ha hagut d'anar demanant permisos als diferents propietaris de cada terreny.

Segons el CEL, el poblat ibèric d'Anseresa és un dels jaciments arqueològics excavats al principi del segle XX per l'incansable mossèn Joan Serra i Vilaró. El jaciment, a diferència dels altres, sembla que fou excavat gairebé en la seva totalitat, per la qual cosa l'objectiu de les properes campanyes és el de conèixer millor aquest assentament a partir de l'estudi de les estructures ja excavades, continua explicant l'entitat en la seva pàgina web.

Períodes

L'assentament del Castellvell presenta una ocupació continuada des de l'ibèric antic i preibèric (VII-VI aC), fins a la fase romanorepublicana o iberoromana (I aC), amb una interrupció de l'ocupació fins al període medieval (X-XII dC). D'altra banda, el de Sant Miquel de Sorba s'inicia al final del segle V aC, al principi de l'ibèric ple, i continua fins al període romà, al segle II dC.

Els dos jaciments tenen una característica comuna, la quantitat de sitges que s'hi han trobat.

Pel que fa a Anseresa, caldrà anar-hi traient l'entrellat amb el temps, segons membres de l'equip.