Solsona va tornar a mostrar ahir, el primer dia de la seva festa major, que és una plaça forta de l'independentisme; i la plaça Major, on es van celebrar els ballets folklòrics, va ser un clam en favor de la llibertat d'expressió i per demanar la tornada de l'exili i la sortida de la presó dels polítics i dirigents socials que van organitzar el referèndum del dia 1 d'octubre.

Una plaça atapeïda de llaços grocs, que entonava amb una ciutat plena d'aquests símbols, i amb els retrats dels polítics independentistes empresonats o bé exiliats als balcons va rebre amb una ovació el president del Parlament, Roger Torrent, i les autoritats locals encapçalades per l'alcalde, David Rodríguez.

L'emoció es va desbordar durant el ball de l'àliga, moment en el qual a l'edifici de darrere de l'empostissat reservat per a les autoritats es van despenjar quatre pancartes verticals amb el fons blanc i els dibuixos dels líders catalans represaliats per l'Estat espanyol; i tot seguit una majoria aclaparadora dels assistents que omplien la plaça va irrompre amb crits de «llibertat» i «independència».

A la tarda, la mateixa plaça Major i la catedral de la capital solsonina van ser l'escenari del tradicional homenatge a la Mare de Déu del Claustre, patrona de Solsona. El ball de l'àliga i el cant dels goigs a càrrec de l'escolania i la Capella del Claustre van ser l'eix central de l'acte.