Llobera ha celebrat aquest darrer cap de setmana la quinzena edició de la recuperada Fira de l'Empelt, l'aparador anual de les activitats i les associacions del teixit social d'aquest municipi; molt actiu tenint en compte que es tracta, sobretot, de masies disseminades.

La fira, feta «pel poble i per al poble de Llobera», tal com han explicat fonts de l'organització, rememora l'important certamen ramader que se celebrava antigament a la zona (encara que en un indret diferent de l'actual) a causa de la seva privilegiada ubicació estratègica en l'encreuament de vies ramaderes.

El local social és el cor de la fira, on al preu de tres euros es podia degustar la tapa de la fira amb pa de la casa Guerres, melmelades de la cooperativa social Riuverd, formatge de l'obrador del Miracle i un got de cava. Acull l'exposició de productes artesanals molt diversos com embotits, sabons, herbes, pastisseria i d'altres; i on conviuen actuacions tan dispars com les demostracions de filar i fabricar objectes amb fusta de boix de Remei Vilamosa, de 74 anys d'edat i de Clariana de Cardener, i el seu marit Joan Vilà, que representen un passat ja a punt de desaparèixer, i les impressores en 3D i el disseny de maquinària dels germans Joan i Aleix Colell de la casa Solé Desposada i que signifiquen el futur més proper.

Les activitats de la Fira de l'Empelt es van iniciar dissabte a primera hora de la tarda amb la batuda del porc senglar oberta al públic i que organitza la societat de caçadors local. Una quarantena de persones, entre caçadors i observadors, van endinsar-se als boscos de Llobera i van abatre tres animals, una xifra baixa si es compara amb la batuda de l'any passat, en què es van matar dotze porcs senglars. Activitats esportives i culturals com l'open de dards, el futbol sala i una xerrada distesa amb la dibuixant Anna Terricabras van omplir la tarda.

Ahir al matí es va celebrar la inauguració oficial del certamen, amb la presència d'autoritats locals i de la comarca. En el transcurs de l'acte a l'edifici de l'ajuntament, el diputat provincial Antoni Navinés va parlar de la importància de la «personalització i especialització de les fires», i va dir que serveixen per «posar el nostre poble al món». Cal destacar l'estand de l'escola de Llobera, que actualment acull disset nens i nenes. Amb un projecte educatiu consolidat i innovador, que té el suport dels pares i la implicació de les tres mestres, l'escola és un element central en la dinamització social del poble.