Aquest divendres, 12 d'octubre, dia de la Hispanitat, no alterarà el mercat setmanal de Solsona. L'Ajuntament solsoní ha informat que no ha modificat el dia després de consultar-ho a paradistes i comerciants de la ciutat. «De la seixantena de marxants que habitualment munten parada a la capital del Solsonès, es preveu que en faltin un màxim de cinc», segons fonts del consistori.

Pel que fa als botiguers i comerciants de la ciutat, se'ls ha informat que el 12 d'octubre és un dels dies festius d'obertura comercial autoritzada establerts per la Generalitat de Catalunya i, per tant, els establiments que ho vulguin també podran aixecar la persiana, segons continua l'Ajuntament de Solsona en la nota informativa que va fer pública ahir dilluns.

Manel Martínez, tècnic de comerç de l'Agència de Desenvolupament Local de Solsona i Cardona (AdlSolCar), ha explicat a Regió7 que el fet que hi hagi mercat «afavoreix molt el comerç local, i vam pensar que els podíem demanar si també volien obrir».

Festiu i pont

Olga Viladrich, de la botiga La Cotillaire i membre de la junta de la Unió de Botiguers i Comerciants de Solsona (UBIC), ha afegit que pensaven tancar però finalment obriran al matí «perquè hi ha mercat, però a la vegada pot ser que molta gent es pensi que per ser divendres festiu el mercat passi a dijous, i vinguin dijous». El que ha succeït a Solsona d'altres vegades és que el mercat s'ha canviat a dijous per divendres era festiu, i «poques vegades ha coincidit amb dia d'obertura comercial autoritzada com aquesta setmana», continua Viladrich, que no sap com influirà en el volum de públic i conclou que al ser pont, «potser venen més visitants».

Manel Martínez puntualitza el fet que si «hi ha pont, la majoria d'establiments comercials de la ciutat creuen que serà un dia bo».

Reivindicació política

Francesc Ester, de la Joieria Ester i membre de la junta de la UBIC, creu que és un dia «que s'ha d'obrir», com a reivindicació política davant la situació que viu Catalunya. Hi ha locals comercials, tanmateix, que tancaran «perquè sempre tanquem aquest dia», sense voler entrar en terreny polític, com ara la impremta Figueres. O a Resol Fotografia, on «no obrirem perquè ja vam encar-regar fa temps un reportatge a fora, i per això tindrem tancat. Si no, obriríem», segons el seu responsable, Jounou. Manel Martínez ha conclòs que cada any «des de la Generalitat s'estipulen uns festius que els comerços poden obrir, i ho hem seguit».