La candidatura de Marc Barbens, escollida a les primàries del PDeCAT celebrades aquesta setmana, s'anomenarà Junts per Solsona. D'aquesta manera, cerca l'apropament al model «d'opcions polítiques transversals i sobiranistes del qual parla el president Carles Puigdemont», en paraules de Barbens, que afegeix que encara que «no tothom pensi igual, volem mantenir l'esperit de Junts per Catalunya i estar units davant la situació que viu el país».

Així, per les eleccions municipals del proper mes de maig, Barbens obre la porta a llistes d'altres municipis a fer el mateix. Durant les primàries del PDeCAT, hi havia alguns alcaldes de pobles de la comarca que van votar positivament davant l'opció d'equiparar el nom i els valors de la candidatura als de Junts per Catalunya en el cas de Solsona, tot i que no es va decidir pel que fa a la comarca.

Transversalitat

Damià Calvet, actual conseller de Territori i Sostenibilitat de la Generalitat de Catalunya, va ser l'encarregat d'explicar al públic la proposta de Junts per Catalunya, per «sumar apostes unitàries en el món del sobiranisme, tot i que cadascú es presentarà com vulgui». Calvet va afegir que el satisfà «la idea dels companys de Solsona d'obrir les portes del projecte a nous sectors en la línia que va fer el president Puigdemont, sent hereus d'aquesta manera d'obrar transversal i unitària, és el que ens demana el país».

La de Marc Barbens, actual president del PDeCAT al Solsonès i cap de llista del PDeCAT en les darreres municipals, va ser l'única candidatura presentada a les primàries i va obtenir el 100% dels vots favorables. Segons Barbens, en el cas de Solsona «hi ha hagut opcions que a nivell local han marcat molt perfil de partit. I en consonància amb el que ha passat aquests dies al Parlament, cal més unitat que mai en tots els sentits».

El cap de llista ha definit com a «exemple a seguir» el que han decidit quatre partits del municipi d'Argentona, que es presentaran conjuntament a les eleccions municipals del maig amb una llista unitària independentista. Els grups polítics són la CUP, ICV, ERC i el PDeCAT, i van presentar la candidatura públicament amb membres de l'ANC i del CDR locals, que són els que els van posar d'acord.