El departament d'Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació (DARP) ha iniciat un tractament aeri sobre 20.000 hectàrees de bosc per combatre la processionària del pi. El Solsonès és la comarca catalana que tindrà més superfície tractada (4.500 ha), el Berguedà és la segona comarca (3.550ha) i la Cerdanya tindrà 1.950 ha totals.

El departament ha fet un esforç per mantenir les mateixes superfícies tractades durant la campa-nya de l'any passat i hi destinarà una inversió de 936.750 euros. La campanya de tractaments aeris de control va començar fa uns dies i està previst que s'acabi a final d'octubre. En funció de les característiques de la zona, els tractaments es fan amb helicòpter (8.000 ha) o amb avió (12.000 ha).

La manera més efectiva per combatre la processionària en l'àmbit forestal és l'aeri que es realitza a la tardor, en els primers estadis de desenvolupament de les erugues. Durant la campanya de 2017 l'efectivitat dels tractaments es va situar en un 80%.

Les condicions meteorològiques dels darrers anys a Catalu-nya, amb hiverns i tardors molt temperats, han fet que la mortaldat de les erugues hagi estat molt inferior a les habituals, amb el resultat d'un important increment d'aquesta plaga. També altres modificacions respecte a les condicions mitjanes fan que aquesta plaga modifiqui el seu cicle habitual i que els seus principals controladors naturals no actuïn amb tanta eficàcia.