La Fira dels Ous d'Euga de Sant Llorenç de Morunys aposta enguany, en la seva desena edició, pels tallers artesans «que demostrin els seus oficis al públic des de les seves parades», segons ha explicat a Regió7 el regidor de Cultura piteu, Ferran Ginestà.

El tradicional certamen que se celebra anualment a la vall de Lord tindrà, aquesta edició, un ceramista que portarà les seves creacions a mode d'exposició i venda, entre altres artesans que mostraran els seus oficis pels car-rers del nucli antic piteu.

«Anem introduint l'artesania en la fira en la mesura que podem», continua Ferran Ginestà, abans d'afegir que una altra de les novetats de l'edició que se celebrarà els dies 27 i 28 d'octubre a Sant Llorenç serà la demostració culinària amb plats cuinats amb carbassa, a càrrec de la cuina del restaurant de l'hotel Monegal.

A més, la regidoria de Cultura de l'Ajuntament piteu destaca com a activitats «de sempre» la cercavila dels geganters amb les figures dels Tres Savis Piteus i el concurs de carbasses a la plaça de la Canal, la visita d'algunes de les ermites de la vall i l'itinerari històric per Sant Llorenç de Morunys. Per la seva banda, l'oficina de turisme de la vall de Lord caracteritza la fira per la barreja de cultura i gastronomia que ofereix, amb les carbasses o «ous d'euga com a principal ingredient».

«Les carbasses també tenen relació amb el conte dels Tres Savis Prudents Piteus de Jacint Verdaguer», afegeix Ferran Ginestà. Segons el regidor, hi havia un personatge de cada municipi de la vall, «provinents dels entorns pagès, fabril i senyorial, que es van ajuntar per anar a Manresa i comprar una euga. La nit a l'hostal els va fer perdre la fira i l'hostaler els va vendre una carbassa com si fos un ou d'euga, que se'ls va acabar trencant de tornada».