El Solsonès Obert al Món (SOM) celebra vint anys aquest 2018, i ja ha escollit data per a l'acte central de l'aniversari. Membres de l'entitat han definit el 15 de desembre al vespre com el dia en què hi haurà reunides «persones que han format part del SOM durant aquestes dues dècades, tant dins de l'associació com en col·laboracions puntuals, xerrades o projectes de cooperació», afegeixen des de l'organització.

A més, amb motiu de l'aniversari i coincidint amb l'acte, també es presentarà la revista commemorativa dels vint anys i s'inaugurarà una exposició amb un recull de moments de l'entitat solidària solsonina. El 15 de desembre, les tres activitats confluiran en un mateix espai, que serà la Sala de Cultura de l'Ajuntament de Solsona.

Tanmateix, durant tot l'any 2018 el Solsonès Obert al Món ha portat a terme diverses propostes en les quals ja es començava a sentir que l'entitat està d'aniversari, i segueix amb força per afrontar els reptes i ajudar en més situacions d'injustícia social. «De la mateixa manera que en altres ocasions hem actuat en situacions com la guerra de l'Iraq, el tema dels refugiats ens va afectar molt i ja fa temps que estem enfocades en aquest gran problema i col·laborem amb diverses entitats, una d'elles Stop Mare Mortum», explica la presidenta del SOM Montse Casas. Montse Mas, la tresorera, afegeix que el «10% de la recaptació que obtenim en les activitats que organitzem va cap al Fons d'Emergència Social de Solsona, perquè cal mirar cap als problemes de fora, però també cap als de casa, i des que hi va haver la crisi que vam creure que havíem de donar una part aquí».

Coincidint amb la Festa Major de Solsona, l'entitat va organitzar el seu ja habitual Concert Solidari, un dels primers esdeveniments que va proposar fa vint anys. Enguany, van venir els artistes Maria del Mar Bonet i Joan Isaac. La plaça de Sant Joan de Solsona era plena a vessar i l'entitat va recollir més de 4.000 euros per ajudar els refugiats amb la taquilla del concert.

Els diners recaptats han anat cap a la plataforma Stop Mare Mortum, que treballa pels drets de les persones refugiades. L'entitat va vendre unes 350 entrades. A més, durant una de les darreres reunions van explicar que els havia arribat una altra ajuda, en aquest cas una col·laboració de l'Associació de Dones Marroquines, que van vendre pastes fetes per elles mateixes i el llibre Amic meu per Sant Jordi i van donar 209 euros a l'entitat.

Durant la presentació de l'acte es va reconèixer la «feinada de persones anònimes que treballen per un canvi estructural», referint-se a totes les membres de l'entitat, i es va afegir que aquest canvi ens ha de dur «a un món més just en el qual no haguem de parlar de persones vulnerables, perquè no hi haurà ningú que en sigui vulnerador, un món on el soc i el són deixin d'existir per convertir-se en un únic SOM».