Els primers passos intel·ligents de Solsona, sorgits del pressupost participatiu de l'any 2018, estan a punt de començar a funcionar. Es tracta d'un nou model de passos de vianants que quedaran il·luminats arran de terra per unes balises, les quals col·locaran els propers dies.

Les bandes lumíniques permetran als cotxes veure amb anticipació quan hi ha vianants a punt de travessar, ja que el pas quedarà il·luminat durant tot el seu recor-regut. Per detectar els vianants, hi haurà sensors de moviment a banda i banda del vial.

L'Ajuntament de Solsona ha explicat que les balises reflectants estaran connectades a l'enllumenat públic municipal i només s'encendran en horari nocturn quan detectin que una persona vol passar. Aquesta setmana s'està portant a terme la col·locació de les pilones. A més, un dels objectius de les obres és «millorar l'accessibilitat i que persones amb mobilitat reduïda tinguin més facilitat per passar-hi sense problemes», segons explica la regidora d'Urbanisme, Rosó Barrera.

Es fan dos passos d'aquest model. Se situen a la carretera de Manresa (C-26), en dos punts de pas considerats els més perillosos de la ciutat per als vianants, segons fonts del consistori solsoní.

Es tracta del pas de vianants situat més a prop del revolt de Cal Sala i a tocar de la zona comercial de la carretera de Manresa, en el punt quilomètric 104,80, davant de l'establiment Tàndem Solsona, i està situat 140 metres més amunt, just a la sortida de la rotonda de la Cissa -a l'alçada de La Sirena. «El primer pas està gairebé enllestit, i en el segon falta la part d'obra civil», ha explicat a Regió7 el regidor de Medi Ambient i Participació de l'Ajuntament de Solsona, Antoni Carralero.

Rosó Barrera afegeix que les obres que el Servei Territorial de Carreteres de Lleida (de la Generalitat de Catalunya) va fer a la carretera de Manresa durant l'estiu, que consistien en l'asfaltat de la travessia urbana de Solsona, «van servir per instal·lar el cablejat a sota de l'asfalt».