«Hi ha una manca d'espais per poder treballar amb la paternitat conscient. Les mares, en canvi, disposen de més espais per poder ser acompanyades durant tot el procés, tant abans com durant i després», ha explicat a Regió7 Enric Bastardas, expert en comunicació i educació emocional que visitarà Solsona per conduir el taller «Paternitat conscient» els pròxims dissabtes 17 i 24 de novembre.

Es tracta de la principal novetat del programa «Salut, consciència i moviment», organitzat per les regidories de Salut i Polítiques d'Igualtat de l'Ajuntament de Solsona i el Servei d'Informació i Atenció a les Dones del Consell Comarcal del Solsonès. Les inscripcions s'han obert a l'Oficina d'Atenció Ciutadana de l'Ajuntament. És la primera vegada que el cicle inclou una proposta específicament adreçada als homes.

Bastardas, autor del blog «Les personetes creatives» i col·laborador del suplement Criatures del diari Ara, ja havia impartit tallers sobre empresa i educació digital a Solsona. «A partir d'aquí va sorgir la possibilitat de fer un taller per a pares, ja que és una necessitat que existeix a tot arreu», ha continuat el comunicador.

Segons fonts de l'organització de les jornades, la paternitat conscient és presència i respecte i significa acompanyar els infants perquè siguin autònoms i dotar-los de les eines necessàries per ser feliços. «Una cosa és tenir fills i l'altra és ser pare, preguntar-se com els miro, ser-hi conscientment, ocupar-se'n, implicar-se», reivindica el formador manresà Enric Bastardas, que quan va ser pare es va trobar amb una situació en la qual «sempre som com el company de logística. I som pares, també hem de tenir el nostre rol i no és només el d'acompanyar. Falta que ens hi impliquem però necessitem trobar espais per fer-ho».

Un peix que es mossega la cua

Per a Enric Bastardas, a vegades es tracta d'un «peix que es mossega la cua, perquè quan es comencen a crear aquests espais on es pugui parlar de la paternitat conscient, als pares els costa anar-hi. O, per exemple, tinc un blog per a pares en el qual el 99% són seguidores. S'ha d'anar avançant a poc a poc», conclou l'expert en comunicació i educació emocional.

L'activitat tindrà una durada de dos matins i es portarà a terme al saló de les Homilies d'Organyà de la Biblioteca Carles Morató de Solsona. Les places al taller són limitades i les inscripcions s'han de fer a l'Oficina d'Atenció al Ciutadà (OAC) de l'Ajuntament al preu de 20 euros.