Sis entitats del Solsonès s'han unit per demanar una regulació urgent per als rius de la comarca, que, segons elles, es troben «en estat d'alerta». Es tracta del Grup de Natura del Solsonès, la cooperativa de creativitat social l'Arada, l'associació Territori de Masies, el Centre d'Estudis Lacetans, l'establiment d'ecoturisme Castell de Ceuró i el Centre Excursionista del Solsonès.

Segons darrers estudis del Grup de Natura, dins del projecte Biosol, espècies com el corriol petit i la rata d'aigua «gairebé han desaparegut de la ribera Salada, l'aigua d'Ora i el Cardener. A més, s'està observant una baixada poblacional d'alguns espiadimonis i d'orquídies associades als ambients humits».

En un comunicat conjunt, les entitats expliquen que els rius del Solsonès «estan demanant ajuda, ja que actualment es troben desbordats de gent i d'usos inadequats o que sobrepassen la seva capacitat de control», mentre afegeixen que la situació ha arribat «a un punt que cal regular-ho o entraran en un estat de no retorn», amb un fort deteriorament dels seus fràgils hàbitats i la consegüent pèrdua de la biodiversitat i de la qualitat de l'aigua o del cabal ecològic, que ja s'ha detectat en alguns trams.

Les sis associacions es declaren «obertes per ajudar les administracions locals perquè durant el 2019 els nostres rius ens puguin donar les gràcies». Així mateix, demanen que per tal de fer la regulació s'organitzin «urgentment taules de treball per aportar idees i conceptes».

A més, les associacions afegeixen que hi ha treballs i estudis, a més del cens Biosol, que poden aportar dades «de la biodiversitat i l'estat d'aquestes masses d'aigua, així com altres treballs de planificació amb actuacions de gestió i millora dels rius de la comarca».