El certamen d´elecció de la pubilla i l´hereu de Catalunya 2018, celebrat aquest cap de setmana passat a Gironella, ha donat uns resultats insòlits, amb els candidats de Solsona de protagonistes. Laura Algué i Garriga, de 18 anys i pubilla solsonina del 2017, va rebre la màxima banda del pubillatge nacional de mans de la també solsonina Anna Montraveta, mentre que Albert Colell i Riu, de 21 anys i hereu del mateix any, va ser l´emfaixat per l´hereu sortint, Èric Parcerisa.

Ambdós representants solsonins van aconseguir les millors puntuacions d´entre els 59 aspirants en les proves escrites i les entrevistes personals. Els resultats van superar les expectatives de tothom. Assolir el títol de les comarques lleidatanes es veia més factible, tenint en compte que s´hi presentaven set noies i tres nois, però "no esperàvem que el resultat acabaria sent tan gran per a Solsona", reconeix Montse Auguets, vicepresidenta de Foment de les Tradicions Catalanes. És la primera vegada que la pubilla i l´hereu de Catalunya surten de la mateixa població.

Ha estat un cap de setmana intens i amb nervis a flor de pell. Albert Colell, primer hereu de Solsona i que, des del maig, representa també el pubillatge de la Catalunya Central, explica que es va quedar "en xoc, amb la boca oberta de bat a bat". Laura Algué, que ahir es va quedar pràcticament sense veu, encara celebrava la proclamació de l´hereu quan van pronunciar el seu nom, sense que tingués temps de reaccionar. "No m´havia passat pel cap la possibilitat de rebre el títol". "I el moment més màgic va ser el canvi de banda per la relació que m´uneix a l´Anna", recorda.

L´alcalde, David Rodríguez, va ser un dels primers a felicitar els nous representants a través de les xarxes socials. Afirma que és un orgull per a Solsona representar el pubillatge català amb els seus dos màxims títols. Queda demostrada, una vegada més, "la talla dels joves solsonins que es comprometen amb la cultura popular des d´aquest vessant". Al mateix temps, és del parer que els solsonins "hem de sentir-nos satisfets d´aquesta notícia, però amb humilitat". Les properes setmanes s´organitzarà un acte institucional de rebuda a la pubilla i l´hereu al consistori.

La celebració de l´elecció dels títols nacionals del pubillatge, organitzada per Foment de les Tradicions Catalanes, es va dur a terme a Gironella des de divendres i fins diumenge. El primer dia, els representants del 2017 van fer un comiat de mandat informal i familiar. Dissabte al matí van tenir lloc la rebuda i les acreditacions dels candidats, els exàmens escrits i les primeres entrevistes, que van continuar a la tarda, moment en què també es va inaugurar un mural sobre el pubillatge en una façana del nucli antic del municipi berguedà. Dissabte es va celebrar el sopar de gala i diumenge al matí, la deliberació del jurat, una cercavila, l´acte de proclamació i el dinar de cloenda.

Més d´un centenar de sortides

La primera sortida que els solsonins realitzaran com a pubilla i hereu de Catalunya serà el cap de setmana vinent a Avià, en la proclamació dels representants locals. La seva agenda traurà fum aquest any que enceten, ja que se´ls reclamarà en més d´un centenar de sortides, d´entre les quals destaquen una rebuda al Palau de la Generalitat, per Sant Jordi, i la participació a la Festa Major del Cercle Català de Madrid. "Comença un any ple de responsabilitats, que entomo amb moltes ganes. I el penso gaudir al màxim", diu Laura Algué. L´hereu, que es mostra satisfet d´haver estat elegit juntament amb ella, afirma que donarà prioritat al pubillatge i haurà de buscar altres combinacions per compaginar aquest rol amb el de jugador del C. F. Solsona i el de guia turístic.

La nova pubilla de Catalunya estudia primer del grau en Negocis i Màrqueting Internacionals a ESCI-UPF i és aficionada a diferents esports, a més de formar part de l´Agrupament Escolta i Guia Pare Claret. L´hereu és estudiant de quart d´Història a la UAB, treballa com a guia turístic per la cooperativa Voliacs i juga de porter amb l´equip sènior B del Club Futbol Solsona.