'L'Economia Social i Solidària i el turisme sostenible' és el títol de la pròxima activitat programada del cicle de xerrades organitzat per l'Arada en el marc del programa Actua. D'aquesta manera l'entitat vol obrir el debat a l'entorn dels models turístics, i ho farà amb la participació de diferents agents que, des d'àmbits diversos, treballen o estan relacionats amb promoció turística. L'acte es farà al càmping Cal Paradís de Salo i hi participaran diferents entitats del territori, així com la XAREC (xarxa de restauració i cultura cooperativa) i Berezi Elorrieta, professora de Geografia a la Universitat de Barcelona i vinculada a diferents moviments veïnals contraris a la massificació turística de la capital catalana. L'acte serà el dimecres, 24 d'octubre, a les 7 de la tarda.

Les entitats del Baix Solsonès i entorn també tindran un paper cabdal en aquesta taula rodona. Carles Pujol, dinamitzador agroalimentari de l'Agència de Desenvolupament Local de Solsona i Cardona hi parlarà de la vinculació entre producte local i turisme. Territori de Masies explicarà la seva experiència de promoció transversal, la qual engloba tots els sectors econòmics i entitats de la zona amb l'objectiu d'explicar el territori amb un relat consensuat com a punt de partida. També és previst que hi participi un representant del TRAS (Turisme Rural Associat del Solsonès).

Pel que fa a la XAREC hi participarà Ferran Martínez, un dels socis de l'alberg cooperatiu els Caus de Mura. Aquesta xarxa promou una restauració responsable i, a nivell turístic, remarca que el creixement té límits i "cal posar línies vermelles i limitar el creixement turístic". D'aquesta manera, defensa que "cal decréixer en aquells territoris on la pressió del turisme fa insostenible la vida de les veïnes i posa en perill l'equilibri de l'ecosistema".

La professora de geografia Berezi Elorrieta treballa en temes de desenvolupament local i coneix a fons les problemàtiques sorgides arrel de la massificació turística a Barcelona. Forma part de diferents moviments veïnals que reclamen barris "per a les veïnes i no per als lobbies turístics", oposant-se als models basats en l'especulació i la consegüent expulsió de veïns i veïnes.

L'acte s'emmarca en el primer cicle de xerrades sobre l'Economia Social i Solidària del Programa Actua. Les pròxima cita es farà el dimecres, 31 d'octubre a la biblioteca de Solsona, amb "L'Economi Social i Solidària i la gestió de les cures", on es presentaran diferents iniciatives d'acompanyament a persones. El mateix espai acollirà, dia 8 de novembre, la taula rodona "l'ESS i les iniciatives d'oficis i serveis", on s'hi donaran a conèixer diferents projectes cooperatius de la Catalunya Central.

El programa Actua és finançat pel Departament de Treball, Afers Socials i Famílies. El present cicle compta amb la col·laboració dels ajuntaments de Solsona i Sant Mateu de Bages, així com de l'Ateneu Cooperatiu de la Catalunya Central.