25 de octubre de 2018
25.10.2018

«Volem representar Solsona i Catalunya arreu i mantenir la tradició del pubillatge»

Laura Algué i Albert Colell, solsonina i solsoní, han estat nomenats pubilla i hereu catalans de l'any 2018 a Gironella

25.10.2018 | 00:03
Algué i Colell

La solsonina i el solsoní van ser premiats amb la banda i la faixa nacionals diumenge passat a Gironella, en un acte ple d'emoció. Van aconseguir les millors puntuacions en les proves i representaran el pubillatge català arreu del país els propers mesos

Els representants del pubillatge solsoní han estat escollits pubilla i hereu de Catalunya de l'any 2018. Durant els propers mesos viatjaran arreu del país i aniran fins al Casal Català de Madrid o el Parlament. Laura Algué té 18 anys i ha estat pubilla de Solsona del 2017, i Albert Colell té 21 anys i ha estat el primer hereu de la ciutat, també de l'any 2017, a més de ser nomenat hereu de la Catalunya Central el mes de maig passat. Aquest cap de setmana, a Avià, faran els seus primers discursos amb la banda i la faixa del pubillatge nacional.

Com porteu el fet d'haver estat escollits pubilla i hereu de Catalunya?

Laura Algué: Quan vaig començar les classes de la universitat, dilluns, tenia el cap a un altre lloc. A més, no parava de rebre missatges de felicitació que m'anaven posant els pèls de punta... De fet, si ser escollida pubilla de Solsona ja em va fer pujar a un núvol, ara tenim l'oportunitat de viure-ho i aprofitar-ho al màxim un any més.

Albert Colell: Encara estic realment sorprès i emocionat. Quan van dir els nostres noms diumenge, no ens ho podíem creure, i em sembla que encara ho he d'acabar d'assimilar. Tot i així, sé que en tinc moltes ganes i que els que ho han estat aquest any ens han deixat el llistó molt amunt.

Per què us vau presentar al certamen nacional?

L. A.: Per representar Solsona, per sentir-me encara més part de la cultura catalana i per poder mantenir la tradició del pubillatge llargs i llargs anys.

A. C.: També per poder representar Solsona un any més, i per representar el país, en un any més d'amistats, sortides, coneixences? A més, tens la possibilitat de sortides que no fas com a local, com ara a Madrid o al Parlament.

Podeu definir què és el pubillatge per a vosaltres?

A. C.: Per a mi, el pubillatge és un espai on els joves de diferents pobles tenen la capacitat de poder-se expressar i participar en actes. Lluïm el vestit tradicional català, que és una de les parts més visibles, però sobretot el que sustenta el pubillatge són els vincles i les amistats. Fa poc vaig sentir un company que deia que és com una màquina de generar felicitat, i és així, perquè acabes formant part d'una gran família.

L. A.: El pubillatge és una font de coneixements de tot Catalunya i fins i tot pel que fa a Solsona. També és una enorme font d'amistats, amb persones amb les quals comparteixes passions.

Com compagineu el pubillatge i els estudis, feines o altres aficions durant la setmana?

A. C.: Jo m'ho munto per tal que els caps de setmana no hagi de treballar per la universitat, aprofito la setmana per deixar-ho tot fet i el cap de setmana hi dedico temps només si hi ha algun treball excepcional. D'aquesta manera, dissabtes i diumenges els puc dedicar sobretot al pubillatge, l'esport i les visites guiades, ja que treballo com a guia dins la cooperativa de dinamització turística de Solsona Voliacs.

L. A.: A mi, a Barcelona em costa compaginar els estudis amb l'esport, que sempre he practicat. Fa gairebé dos mesos que he començat el primer any d'universitat i encara no he trobat la manera. Pel que fa al pubillatge, no té misteri, els caps de setmana ja no competeixo esportivament ni faig cursos que demanin dedicació, així que tinc els caps de setmana més lliures.

Què esteu estudiant?

L. A.: Negocis i Màrqueting Internacionals a l'ESCI-UPF, perquè em tiba la interconnexió que hi ha entre països i tots els àmbits en què es relacionen. Vaig triar els estudis per poder viatjar i publicitar un producte arreu del món, en l'idioma en què se'm demani.

A. C.: Jo estic estudiant Història a la UAB. Sempre havia tingut interès pel que hi havia darrere dels edificis, per exemple. Que m'expliquessin per què hi ha aquesta pedra aquí, i batalletes de per aquí i per allà. Penso que com més coneixement puguis adquirir i transmetre a la resta de gent, millor. A més, el meu germà gran sempre havia tingut aquesta inquietud, i em va inculcar aquestes ganes de voler conèixer el passat i entendre les tradicions. Tot va lligat. El passat t'ajuda a comprendre millor el present, i agafar-li més valor i estima. Quan coneixes, acabes valorant molt més.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook