El Consell Comarcal del Solsonès va aprovar ahir la limitació de residus assimilables a terres d'excavació que entren al dipòsit comarcal a 1.000 tones per any, quan fins ara havia estat de 3.600 tones l'any. «Abans entrava molt material de fora de la comarca, sovint, dels EcoParcs, i per això ho limitem», ha explicat a Regió7 el conseller comarcal de Medi Ambient, Albert Bajona.

Es tracta d'una de les propostes de l'ens comarcal perquè cada vegada entrin menys tones de material a l'abocador comarcal de Clariana de Cardener. A principi de març del 2018, el Consell Comarcal va començar a gestionar el dipòsit de residus de l'abocador. En aquell moment, Bajona declarava que una de les intencions de l'ens és que s'acabi fent inviable la construcció d'un abocador nou mitjançant tasques de reducció de l'ingrés de residus.

Dins la modificació de l'ordenança reguladora aprovada en la sessió plenària d'ahir al Consell, també hi va entrar una nova taxa pels fangs provinents de plantes depuradores d'aigües residuals, amb un preu de 14 euros per tona, de la mateixa manera que les ter-res d'excavació.

En aquest cas, l'entrada quedarà limitada als que s'originin a la comarca del Solsonès i a Cardona. Pel que fa a la resta de taxes, l'ens comarcal del Solsonès les manté iguals. És a dir, els residus municipals tenen un preu de 47 euros per tona, els residus industrials no perillosos 51,50 euros per tona, els voluminosos 35 euros per tona i la fracció orgànica 32 euros per tona.

Pel que fa als fangs de plantes depuradores, «hi ha una part que es pot transformar en matèria orgànica», segons informa el conseller de Medi Ambient, Albert Bajona. Es tracta d'una taxa nova perquè fins a aquest any no n'havia entrat a l'abocador de Clariana. Segons Bajona, «ho portaven a un altre lloc. I si els agents de la comarca i de Cardona ho porten aquí, a nivell de transport els surt més econòmic».

Porta a porta

Albert Bajona, en la línia d'aconseguir rebaixar la quantitat de material que entra a l'abocador, es mostra molt satisfet pel fet que Olius hagi engegat aquest estiu la recollida porta a porta al Pi de Sant Just, amb uns resultats que han capgirat les xifres de reciclatge del segon municipi del Solsonès en nombre d'habitants.

L'alcalde Antoni Márquez ha explicat que la segregació de la brossa d'Olius és del 90%. El juliol van enviar a l'abocador 24.800 kg de fracció resta i 4.840 kg d'orgànica, i amb el porta a porta l'agost van enviar-hi 1.400 kg de fracció resta i 11.600 kg d'orgànica.