La capital del Solsonès s´afegeix enguany a la celebració de l´Any Fabra, dedicat a commemorar la figura i l´obra del lingüista i gramàtic català més il·lustre amb motiu del 150è aniversari del seu naixement i del centenari de la Gramàtica catalana. El programa d´actes, adreçat a escoles i a la població en general, es desplegarà durant tota la primera quinzena de novembre a la Biblioteca Carles Morató. El Departament de Cultura, el Consorci per a la Normalització Lingüística (Servei Comarcal de Català) i la biblioteca solsonina organitzen una exposició, un monòleg, una conferència i un espectacle de titelles, tots d´entrada lliure. Hi col·laboren el Servei de Biblioteques i Òmnium Cultural del Solsonès.

La primera proposta serà l´exposició itinerant 'Pompeu Fabra. Una llengua completa', que s´instal·larà al saló de les Homilies d´Organyà del 2 al 14 de novembre en l´horari d´obertura de la biblioteca. Aquest muntatge presenta l´aportació de Pompeu Fabra a la llengua catalana, l´arrelament social de la seva figura i obra arreu del país i l´impuls a la llengua que va suposar el seu treball. D´una manera planera i amena s´hi mostren les dimensions científiques i socials de la seva obra, així com els trets principals de la seva biografia. Els destinataris de l´exposició són tots els ciutadans i, especialment, l´alumnat de català i d´escoles i instituts.

De l´afició al tenis a la llengua

El dilluns 5 a les set de la tarda es proposa una aproximació a Fabra per mitjà d´un monòleg dramatitzat titulat 'Pompeu Fabra: jugada mestra!'. Creada i interpretada per l´actor Òscar Intente i dirigida per Maria P. Pla, l´obra parteix de la dimensió esportiva del protagonista, molt aficionat al tenis, per fer una metàfora sobre la importància de les regles en la llengua i per introduir l´espectador en els diferents vessants del geni ordenador de la llengua catalana.

El divendres 9 a les set a la tarda, la filòloga i experta en l´obra de Fabra Mònica Montserrat impartirà una conferència que porta per títol 'Dades i curiositats entorn del ´seny ordenador de la llengua catalana''. El mateix dia a dos quarts de cinc hi haurà una lectura en veu alta de textos relacionats amb el lingüista a l´Hospital Residència Pere Màrtir Colomés.

Espectacle de titelles

Finalment, una altra representació serà la de Mestre Fabra, caçador de paraules, el 12 de novembre a les sis de la tarda. En aquest cas, es tracta d´un espectacle de titelles per a tots els públics, però especialment recomanat per a alumnes de primer a sisè de primària. Produït per la companyia Peus Grossos, aquest muntatge es basteix a partir dels diferents objectes que la Carola es troba entre els llibres del seu pare, el Mestre Fabra. Posa una especial atenció en la visualitat i la poètica.

Les diferents propostes que es concentraran a la Biblioteca Carles Morató durant mig mes tenen per finalitat reconèixer la figura i obra del científic més reconegut de la llengua catalana, que va codificar-la i modernitzar-la per fer-la apta per a les diverses funcions i, al mateix temps, estimular la vitalitat del català i contribuir a projectar-lo cap al futur.