Cultivar carbasses gegants, o ous d'euga segons la particular denominació dels piteus, no és una tasca senzilla.

Ahir, a Sant Llorenç de Morunys s'hi reunien horticultors d'indrets tan dispars com Santa Maria de Palautordera, Sant Joan de les Abadesses, Sant Feliu de Codines i de Corbera d'Ebre, el poble de la Terra Alta d'on és Josep Maria González, conegut com el Poti entre els amics cultivadors de la carbassa guanyadora, «tot i que volia portar-ne una de 529 quilos que també he collit aquesta temporada, però es va podrir fa un parell de dies», assenyala, cofoi de la victòria. Per a González, «cal una suma de molts factors per aconseguir una carbassa guanyadora, com són el clima i la terra», però no dubta en afirmar que «el 50% és la genètica; és a dir, has de tenir bones llavors». Ja va venir a la Fira d'Ous d'Euga l'any passat amb una peça de 429 quilos, que en aquella ocasió li va reportar el segon lloc. És a dir, González és un cultivador de carbasses que sap perfectament com aconseguir llavors guanyadores.