Odèn preveu construir dues depuradores d'aigües a les entitats de població de Cambrils i Llinars. L'Agència Catalana de l'Aigua (ACA) ha informat que donarà una suma de 60.000 euros a l'Ajuntament per desenvolupar les obres als dos nuclis que formen part del municipi odenès.

Segons l'alcalde d'Odèn, Pere Vilaginés, el consistori està a punt d'aprovar i fer públiques les bases del projecte, abans d'obrir el concurs a les empreses que s'hi vulguin presentar. «Ja fa temps que hi batallem. Des del primer any que vaig entrar com a alcalde [2015] que ja vam començar a fer les primeres reunions. Al final hem aconseguit que l'Agència Catalana de l'Aigua hi posi el finançament», afegeix Vilaginés.

El batlle afirma que la idea inicial és fer una depuradora per cada una de les dues entitats de població, «una per a Cambrils i una per a Llinars, tot i així, hem de veure si serà possible quan en sapiguem els costos. Potser podrem fer-les totes dues, o potser en podrem fer una i la connectarem a través de la xarxa de clavegueram».

Cambrils i Llinars

Odèn té nou entitats de població, i Cambrils i Llinars són les que tenen les cases més properes, en forma de nucli. En canvi, les altres entitats de població estan més aviat amb cases disseminades, el que fa més difícil plantejar-se el fet de crear-hi depuradores d'aigües, segons fonts del consistori odenès.

«Pel que fa als nuclis de Cambrils i Llinars, actualment les aigües brutes van a parar a fosses sèptiques, i a partir d'ara disposarem de depuradora», afirma l'alcalde. Les altres set entitats de població odeneses són el Montnou, la Móra Comdal, Odèn, el Racó, el Sàlzer, la Valldan i l'entitat municipal descentralitzada de Canalda.

El municipi d'Odèn, situat al nord del Solsonès, té una extensió territorial de 114,40 quilòmetres, una altitud entre 1.000 i 2.350 metres, i una població d'aproximadament 250 persones. Les entitats de Cambrils i Llinars tenen cadascuna una cinquantena d'habitants.

Proves de qualitat

Per avançar feina, l'Ajuntament odenès ha desenvolupat estudis analítics de la qualitat de les aigües a les dues entitats de població. «Les vam fer a l'estiu, i així ja no caldrà esperar un any més per poder avançar en les obres. Són uns tràmits necessaris per saber la qualitat de les aigües que entraran a la depuradora», explica Vilaginés.

El consell d'administració de l'ACA va aprovar dimarts un total de 27 convenis de sanejament que comportaran una inversió total propera als 8 milions d'euros. Els acords, subscrits amb deu ajuntaments, dues entitats supramunicipals de gestió de l'aigua i set consells comarcals, comportaran la millora de diversos sistemes de sanejament en servei, així com la construcció de noves depuradores.