La carretera C-26, que connecta el Solsonès i el Berguedà, va tornar a estar afectada ahir per despreniments a causa de les pluges dels darrers dies. Dos rocs de grans dimensions que pesaven al voltant de deu tones van caure al vial a la una del migdia i van afectar els dos sentits de circulació durant tota la tarda, fins a les set.

«Aquesta vegada hi ha intervingut una màquina piconadora giratòria potent, que ha pogut trinxar els rocs més ràpidament que la darrera vegada», va explicar a Regió7 l'alcalde d'Olius, Antoni Márquez.

El mes d'abril passat, a tan sols un quilòmetre del tram afectat ahir, però més a prop del Molí del Pont, hi va haver despreniments similars de roques de grans dimensions que van fer que el vial estigués tallat uns quants dies. A més, la maquinària inicial va haver de ser reemplaçada per un model més potent per tal de poder fer miques la roca de grans dimensions. Aquest cop amb una màquina n'hi ha hagut prou.

Perillositat

El tram afectat, dins el terme d'Olius, entre el trencant de la C-462 (que va cap a Sant Llorenç de Morunys passant pel pantà de la Llosa) i l'entrada del camí que va a la cripta d'Olius, és d'una «perillositat molt alta», segons el batlle d'Olius.

Ahir el despreniment va ser a l'altura d'on hi ha Casa Marcús, mentre que al mes d'abril va ser a prop del Molí del Pont, i segons l'alcalde, Antoni Márquez, «a la tardor de l'any 2015 també va caure una pedra de grans dimensions, i es va haver d'intervenir durant la nit. És un tram molt perillós, el talús presenta un angle molt recte i amb els aiguats els materials perden estabilitat».

Montse Cardona, que viu a la Casa Marcús, ha dit que el veïnat de la zona té por ja que hi ha «altres rocs que també estan a punt de caure. De moment no han atrapat ningú, però han estat a punt de fer-ho, i de caure sobre algun cotxe en diverses ocasions».

Solucions possibles

Després dels despreniments de l'abril passat, l'alcalde d'Olius, Antoni Márquez, va assegurar que s'havia de fer una avaluació meticulosa al talús per, posteriorment, fer-hi alguna intervenció. Tot i així, Márquez ahir afegia que els ajuntaments «no tenim legislació, ni autoritat, ni diners per solucionar aquest problema dels despreniments a la C-26».

Márquez ha continuat dient que les possibles solucions serien fer «una neteja de les pedres que estan sempre a punt de caure, col·locar una barrera amb malla, perquè encara que caiguessin les roques no afectessin el vial, i en general es podria treballar perquè l'angle dels talussos fos més suau».

El departament de Carreteres de la Generalitat és l'organisme que s'hauria d'encarregar de la despesa, però, segons el batlle d'Olius, es tracta d'un pressupost que ara Carreteres de la Generalitat «ens ha expressat vàries vegades que no pot assumir».