«Allò que donava benzina als incendis està com estava l'any 1998 o potser fins i tot pitjor». Així ho afirmava Oriol Vilalta, director general de la Pau Costa Foundation, que es defineix com una entitat internacional, sense ànim de lucre, que «lidera un canvi profund en la percepció que la societat té del foc a través de la divulgació de coneixements en l'ecologia del foc i en la gestió dels incendis forestals i les emergències en general, des de l'àmbit tècnic i de recerca, fent-los assequibles al món operatiu, al món acadèmic i la societat en general». També és una plataforma «de referència internacional que fa possible l'intercanvi d'informació, formació i coneixement».

Oriol Vilalta va argumentar que mentre el vessant de l'extinció dels focs «ha avançat, el món rural no». Per al responsable d'aquesta fundació «estem perdent una oportunitat d'or per viure al món rural», un entorn en el qual avui en dia, en general, no suposa un problema viure i treballar gràcies a les noves tecnologies que permeten «estar connectats al món». Vilalta va afirmar que «la gran revolució serà quan aconseguim treure gent de les ciutats i dur-les al món rural». I va vaticinar que els incendis forestals «no s'acabaran mai» si no es té en compte el vessant social del territori, de la gent que s'hi ha de poder guanyar la vida. «Si no tenim gent al territori ja hi podem anar posant avions[per extingir incendis] que no ens en sortirem».

Els tècnics del CFTC han calculat que entre els anys 2000 i 2015 el 90% de la despesa que s'ha fet a Catalunya en la lluita contra el foc s'ha destinat a l'extinció, mentre que tan sols el 10% a la prevenció, segons va exposar Míriam Piqué, tècnica del CFTC.

Per la seva banda, Anna Morgada, de l'Oficina Tècnica de Prevenció de la Diputació, va explicar que recentment aquest organisme s'ha ampliat amb una secció per treballar també en el desenvolupament agrari de les zones forestals, un factor cabdal perquè no hi hagi incendis, tal com es va palesar en les ponències d'ahir a Solsona i a la taula rodona final.