Joan Muns és un pagès de cal Prat Barrina (Sant Mateu de Bages) acabat de jubilar. Ahir, a Solsona, va parlar de l'impacte de l'incendi del 1998 al territori en nom de l'associació Arada.

Com va viure els incendis del 1998?

En poques paraules: amb molta angoixa i defensant la casa tant com vam poder com ADF. Aquella va ser una experiència de per vida.

Vint anys després, el bosc s'ha regenerat?

Sí, fantàstic, el bosc s'ha comportat molt bé, l'Administració no tant (somriu).

Per què?

Perquè té deures per fer de manera que la gent s'assenti al territori, tenim el país abandonat amb unes carreteres que després del foc, finalment, es van arreglar. Ara, però, hem d'esperar un altre foc perquè la gent puguem arribar dignament a casa. Jo soc de l'Ajuntament i vaig a l'Administració, i només diuen que no hi ha calés. Si una carretera és de la Diputació no hi ha problema, fa el que ha de fer. Ara, si no és de la Diputació, la gent estem desesperats perquè no podem arribar a casa. I llavors ens diuen que fem turisme perquè és un complement agrari. Com vols fer turisme si tu que ets el pagès, i hi estàs acostumat, no pots arribar a casa? Com vols atraure la gent de Barcelona? Haurien d'estar ben enquitranades.

Quines altres assignatures pendents té l'Administració?

En l'aspecte dels incendis forestals, sobretot, treure massa combustible dels boscos, això s'ha d'agafar seriosament. Per exemple, les calderes de biomassa. La Federació d'ADF del Bages vam tenir una subvenció de Madrid i vam comprar una màquina de fer estella que va costar 300.000 euros i ens vam constituir en cooperativa per poder-ho gestionar. Ens hem trobat que no hi ha calderes i aquesta estella no té marxa.

Vostè ha parlat de fer centrals tèrmiques elèctriques.

Una persona molt carismàtica que desgraciadament ha mort, en Josep Duocastella, de la serra de Castelltallat, ho deia, ho deia i ho redeia que fa falta una central tèrmica per fer electricitat que sigui capaç de consumir l'excedent, aquestes tones de fusta que s'acumulen als boscos que són una bomba que explotarà i que amb el canvi climàtic ho farà més d'hora que tard.