A Ignasi Farràs, anterior president de l'Orfeó Nova Solsona, li faltaven quatre mesos per complir els vuit anys de mandat. Tanmateix, volia deixar pas a la nova presidenta, Magda Miralles, davant la imminent celebració del centenari de l'entitat solsonina. El primer concert de l'orfeó va ser per la Festa Major de Solsona del 1919, quan un grup d'amics es va ajuntar per cantar la Salve. Tot i així, l'entitat va ser fundada oficialment el 1920. I serà el proper mes de setembre quan es començarà a celebrar l'aniversari dels cent anys de creació de l'orfeó. Ja hi ha una comissió que es reuneix periòdicament per preparar-ho, i entre els seus membres hi ha Far-ràs, que, tot i deixar la presidència, no abandonarà la seva vinculació amb l'entitat que, segons ell, té una gran incidència en la vida social i cultural de Solsona.

Per què deixa de ser president just abans del centenari?

En principi, el meu mandat acabava el mes de març del 2019, després de dues legislatures. Em vaig posar en context, i vaig voler facilitar la feina de la persona següent que exercís la presidència de l'entitat. Perquè si ara ja hem començat les primeres reunions de cara a les activitats de celebració del centenari, d'aquí a quatre mesos estaran molt més avançades, i no crec que sigui gaire idoni canviar de president en aquell moment. Quan ho havia decidit, vaig comunicar-ho a la junta i els va semblar bé. Llavors, a l'assemblea general es va donar a conèixer públicament.

Però no deixa del tot l'entitat.

De fet, no l'he deixada mai. Els meus pares ja eren socis i jo sempre ho he estat, a part de seguir la immensa majoria dels concerts. Ara sóc a la comissió de preparació de les activitats de celebració del centenari. Som entre quinze i vint persones, i a la vegada tenim diversos grups específics, com ara l'econòmic.

Quines activitats prepareu?

Encara han d'anar agafant forma, però volem fer venir l'Orfeó Català a Solsona, i també volem que sigui un any en general molt participatiu, amb assajos oberts, visites a les escoles, a d'altres municipis de la comarca... Imaginem el cor a Ardèvol cantant després d'una missa, per exemple. També hem obert el concurs per escollir el logotip dels cent anys. Les propostes es poden portar a l'oficina de turisme de Solsona i hi ha marge fins al febrer. La persona que efectuï el disseny guanyador s'emportarà 200 euros.

Com va començar la presidència de l'Orfeó?

Fa gairebé vuit anys que vaig començar a ser president. En aquell moment ho vaig agafar amb molta il·lusió. Era un moment proper a la jubilació per a mi, i em motivava seguir estant estretament vinculat a entitats, com sempre m'ha agradat. Fins i tot més a fons, ja que un càrrec de president així ho comporta. Per ser president o presidenta de l'orfeó has de ser soci i has d'estar vinculat a l'entitat, tot i que no pots ser membre del cor. Hi ha una comissió que decideix qui pot exercir la presidència i li proposa.

I com ha estat l'evolució en aquestes dues legislatures?

Les funcions principals de la presidència són orientar i quadrar els números de l'entitat. I el principal objectiu que em vaig plantejar va ser treballar el més dignament possible l'aspecte de la representabilitat, que el cor funcionés i la junta de l'entitat també. Pel que fa a l'estil musical, s'ha mantingut força en els darrers anys. I el que hem intentat buscar ha estat el desenvolupament d'obres de gran format. Per exemple, el Rèquiem de Gabriel Fauré o les Passions de Sant Joan i Sant Mateu. I el 30 de setembre passat vam cantar al santuari del Miracle pel seixantè aniversari de la Coral Cardonina. També hi va haver la presència de l'Orfeó Manresà, i vam omplir de públic l'església!

On us han portat les diverses actuacions?

A Igualada, al Kursaal de Manresa, i fins i tot al Palau de la Música de Barcelona o a la basílica de Santa Maria la Major de Roma, i també a Pàdua i a Venècia, en una estada a Itàlia. I a Solsona, sobretot a Solsona. L'orfeó és una entitat que té una gran incidència en la vida social i cultural de la ciutat, sempre col·labora amb la majoria d'activitats que li ho proposen: per la Diada de l'Onze de Setembre, per les festes nadalenques, amb motiu de la celebració dels 425 anys de l'església a Solsona... Llavors, per la Festa Major de Solsona sempre cantem la salve a la catedral. De fet, va ser el primer concert que va fer l'entitat històricament, el 1919. Va ser l'embrió de tot plegat. Abans, gairebé totes les actuacions s'havien de fer a la catedral, però amb l'aparició de la Sala Polivalent i del Teatre Comarcal hem ampliat els llocs on cantar. I també sortim a carrers i places, o entrem a l'hospital.

Quines seran les properes actuacions?

El concert de Santa Cecília és un clàssic, al final de novembre. Llavors, al principi del desembre el cor sol cantar al bell mig de la plaça Major. Als voltants de Nadal sortim al carrer altra vegada per cantar nadales en diversos punts del nucli antic de Solsona, i també a l'hospital.

Quina rebuda té l'entitat per part del públic?

Tenim molt bona rebuda. Sobretot, a Solsona, i això fa la feina de la persona que exerceix com a presidenta molt i molt fàcil i sovint agraïda. A més, tenim el suport de l'Ajuntament solsoní, el Consell Comarcal del Solsonès, el bisbat de Solsona, la parròquia i el capítol catedralici, i empreses que com a sòcies protectores donen suport econòmic a l'entitat. Tenen ben present que l'orfeó dona prestigi a la ciutat.

Com veu el futur de l'orfeó?

En els darrers anys, l'orfeó s'ha rejovenit molt, i tenim més d'una desena de cantants de prop dels vint anys. És un dels motius pels quals li imagino un futur ben bonic a l'entitat solsonina.