Al nucli de Cambrils se celebrarà diumenge que ve el Mercat del Trumfo i la Sal d'Odèn, un certamen que arriba a la tercera edició amb l'objectiu de «promocionar el nostre municipi i, particularment, les patates que s'hi cultiven», explica Pere Vilaginés, l'alcalde d'Odèn.

El municipi, situat al nord-oest de la comarca del Solsonès, és conegut per la qualitat de les seves patates (o trumfos, com anomenen a aquest tubercle els productors de la zona). El cultiu en secà, el particular microclima d'Odèn conformat per la seva agresta orografia i l'alçada del municipi són dos factors determinants en el preuat sabor de les patates d'Odèn, que com explica Vilaginés «ara es cullen tot i les dificultats que suposa l'excés d'aigua als camps d'Odèn», en referència a una tardor molt plujosa.

Amb la patata d'Odèn com a protagonista, l'organització del Mercat del Trumfo i la Sal ha programat activitats paral·leles a l'exposició i venda de trumfos i les parades d'artesania per mostrar el patrimoni local. Així, s'organitzaran visites al Salí de Cambrils, a tocar mateix d'on se celebra el mercat; i els visitants tindran l'oportunitat d'observar les diferents construccions per obtenir l'antigament molt preuada sal en l'indret que dóna nom a la Ribera Salada.

Per altra banda, el Zoo del Pirineu, que és al municipi, també ha organitzat a partir de les 11 del matí el taller toca-toca per apropar a nens i adults diferents espècies d'animals salvatges propis del Pirineu català, amb una destacada presència d'aus rapinyaires.

La cuina té un paper destacat en el mercat, com no pot ser d'una altra manera en un certamen que gira a l'entorn d'uns productes destinats al consum alimentari com són la patata i la sal. A dos quarts d'onze del matí, el xef del Restaurant Mare de la Font, Roger Vilaginés, oferirà un taller de cuina. I si el cuiner solsoní proposarà les seves reeixides i innovadores receptes, cuineres d'Odèn prepararan una degustació de la cuina del trumfo al municipi, on oferiran plats tradicionals d'aquesta zona d'alta muntanya, en una actitat que començarà a la una del migdia.

L'organització també ha preparat una demostració de cuita de trumfos al caliu, tot un art culinari que no està a l'abast de tothom. Un servei de bus connectarà durant tota la fira la carretera de Cambrils amb el nucli, una distància força reduïda però amb un fort desnivell. El servei, que ja ha funcionat en les dues anteriors edicions de la fira, funcionarà de forma continuada entre els dos punts. A les dotze del migdia hi haurà la recepció a les autoritats.