El divendres 23 a les set de la tarda, el cantautor Roger Mas (Solsona, 1975) serà nomenat fill predilecte de la seva ciutat. Serà el segon a rebre la màxima distinció que concedeix l'Ajuntament, després de l'alcalde Xavier Jounou, a qui es va atorgar a títol pòstum el 2010. Abans, dissabte que ve a dos quarts de set, l'Associació de Festes del Carnaval de Solsona rebrà la primera medalla que la ciutat concedeix a una entitat. El Ple, reunit en sessió extraordinària, va aprovar ambdós reconeixements ahir al vespre per unanimitat.

Sara Alarcón, regidora de Cultura i instructora de l'expedient sobre Roger Mas al qual es va donar llum verda dilluns, va destacar, entre altres mèrits, la trentena de premis de primera categoria rebuts en vint anys de carrera i deu discos publicats, així com la presència del patrimoni musical de la ciutat en la seva discografia, en temes com el "Ball de Gegants de Solsona" (2008), "Goigs de la Mare de Déu del Claustre" (2008) o "Sopluig dolcíssim" (2018).

Alarcón va qualificar el músic com "el principal ambaixador de Solsona en l'àmbit artístic" i va recordar que, a més de centenars de concerts per terres catalanes, ha actuat en escenaris de diversos països com França, Itàlia, Hongria, Sèrbia, Cuba, els Estats Units i l'Uruguai. Els mèrits que acumula Roger Mas, cantautor que "agermana música i poesia, autoria i interpretació, però també novetat i tradició", són extensament detallats en la glossa que ha preparat el també solsoní Raül Garrigasaït, filòleg clàssic, traductor, escriptor i amic de l'homenatjat. Garrigasait la compartirà amb el públic assistent a l'acte institucional del dia 23. Aquesta cita, que es fa escaure amb l'endemà de Santa Cecília, es complementarà amb un espectacle poètic i musical que s'està preparant per a més endavant.

'Una festa del poble'

El regidor de Promoció Econòmica, Lluís-Xavier Villaró, per la seva banda, va ser l'encarregat de defensar el segon punt del Ple, com a instructor de l'expedient sobre l'Associació de Festes del Carnaval de Solsona. Villaró va subratllar que el Carnaval s'ha convertit els darrers cinquanta anys en "una icona a l'hora de projectar la ciutat", amb una organització assumida per una entitat sense ànim de lucre. A més, en va posar de relleu que "és una festa gestionada pel poble i que el poble s'ha fet seva".

"El reconeixement a l'entitat també ho és a la colla de solsonins que el 1971 va fer una aposta transgressora, va desafiar una prohibició franquista" i va aventurar-se a recuperar el Carnaval dels anys trenta, va explicar el regidor en referència a Joventut Solsonina. A més, la medalla també s'ha d'interpretar com un agraïment, no només a la junta actual de l'Associació de Festes, sinó a les prop de 200 persones que durant tots aquests anys han passat per la junta directiva i a les comparses i col·lectius que hi participen activament. En aquest cas, la glossa s'ha encarregat a l'expresident de l'associació Pere Obiols i a la periodista autora del llibre sobre la història de la festa publicat el 2011, Noemí Vilaseca.

Tots els grups municipals van votar a favor d'aquests reconeixements. Amb tot, el PDeCAT va voler fer constar que ni el moment escollit ni la forma "no són els més idonis". El seu portaveu, Marc Barbens, va lamentar que l'oposició no hi hagi pogut participar. "Ni nosaltres ni altres sectors de la ciutat", va dir. Alhora, va criticar que tampoc s'hagin consensuat els actes de celebració. L'alcalde, David Rodríguez, va donar aquest debat per tancat i argumentat en el Ple de final de juliol i va evitar la discussió política.