El Centre de Ciència i Tecnologia Forestal (CTFC) de Solsona promou els vedats de bolets a Catalunya com a forma de millorar la gestió dels boscos i a la vegada d'augmentar la productivitat boletaire. Juan Martínez de Aragón, investigador del centre, ha explicat que cada any «més d'un milió de persones van a buscar bolets a Catalunya, i que caldria una ordenació de l'activitat, sobretot tenint en compte el marc legal. I llavors, que cada persona propietària de terrenys pugui fer el que vulgui».

L'equipament solsoní ha rebut la visita, durant aquesta setmana, de Fernando Martínez Peña, director de recerca CITA-Govern d'Aragó, que durant una jornada va explicar el funcionament de la Xarxa Europea de Parcs Micològics i la manera de gestionar i valorar sosteniblement el recurs micològic.

«Cada vegada la gent s'aficiona més a la recol·lecció. A Sòria, el pic de turistes ha evolucionat fins a situar-se a la tardor, al mes d'octubre, a causa del micoturisme», afirmava Martínez Peña, que també va assenyalar la importància d'adaptar la legislació als contextos de cada territori per tal de desenvolupar la micosilvicultura i no continuar la recol·lecció incontrolada.

Propietats

Per la seva part, Ricardo Forcadell, de Quilex Consultores SL, va parlar del potencial micològic de Terol i va fer balanç del Parc Micològic d'Albarrasí. Els dos experts van portar dos exemples en els quals els terrenys són, sobretot, de titularitat pública. Tanmateix, a Catalunya hi ha molta presència de propietaris forestals, fet que complica la governança i la possibilitat de creació de grans parcs micològics.

Tot i així, hi ha diversos estudis que demostren que la majoria de la població catalana acceptaria algun mecanisme de pagament sempre que els beneficis es reinverteixin en els boscos. Una de les recerques, del Centre de Ciència i Tecnologia Forestal, situava en el 77% el percentatge de persones que acceptarien els vedats.

Dues de les investigadores i autores de l'article, Irina Prokofieva i Elena Górriz-Mifsud, afirmaven que regular la pràctica boletaire pot afavorir una gestió forestal sostenible, alhora que pot alleujar les creixents tensions entre recol·lectors i propietaris.

Josep Pintó, propietari forestal de la finca El Monegal de Sant Llorenç de Morunys i també present a la jornada del CTFC, afegia que, tot i la resistència inicial de la població al seu vedat de bolets, «a les persones els agrada no trobar massificació, ni motos, ni brutícia, i ho han acceptat».