16 de gener de 2019
16.01.2019

La darrera edició de 'Viure en un cos de dona' tracta les desigualtats en la salut

M. Jesús Comellas, Teresa Torns i Carme Valls seran les ponents d'aquest programa, que es durà a terme de gener a març

16.01.2019 | 17:02
Maria Jesus Comellas, en una foto d'arxiu

Durant el primer trimestre d'enguany Solsona celebrarà el quart i darrer cicle Viure en un cos de dona, dedicat a analitzar els efectes en la salut femenina de les desigualtats i les deficiències en els sistemes de conciliació.

En seran les ponents reconegudes professionals en diferents àmbits que poden abordar aquesta problemàtica des de les perspectives de la salut física i emocional. El cicle és organitzat per la regidoria de Polítiques d'Igualtat de l'Ajuntament de Solsona i el Servei d'Informació i Atenció a les Dones (SIAD) del Consell Comarcal amb la col·laboració de l'Associació de Dones del Solsonès.

La professora emèrita honorària de Ciències de l'Educació de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) Maria Jesús Comellas obrirà aquest programa el proper 24 de gener amb una sessió dedicada a les àvies. El col·loqui porta per títol 'Àvies. Devoció, obligació o esclavitud?' i se centrarà en el paper cabdal d'una generació de dones i homes que sostenen un sistema que no ha resolt el repte de la cura i la criança. Una "responsabilitat" que sovint topa amb el que seria un envelliment actiu i satisfactori. Comellas és mestra, doctora en Psicologia i autora del llibre Àvies i avis que malcrien i eduquen. La cita serà a les set de la tarda a la biblioteca solsonina.

Treball i vida
A la mateixa hora i al mateix lloc, però el dia 21 de febrer, el cicle continuarà amb un acte que, sota el títol 'La feina i la vida', combinarà la projecció del curtmetratge F(r)iccions entre el treball i la vida amb un col·loqui posterior a càrrec de la doctora en Sociologia i professora jubilada de la UAB, Teresa Torns.

El documental, dirigit per Raquel Marques, María Romero, Zoraida Roselló i María Zafra (Espanya, 2017, 20 minuts), és una reflexió al voltant de les dones en els seus espais laborals. En aquest context els límits entre el treball i la vida, l'autonomia i les cures acaben sent constitutius de la feminització de la precarietat.

Impacte del patriarcat en el cos
Finalment, el 14 de març la metgessa i endocrina Carme Valls i Llobet, que va obrir la primera edició de Viure en un cos de dona l'any 2015, tancarà el cicle amb una conferència titulada 'Els nostres cossos, les nostres vides'. En aquest cas, Valls vol aixecar la catifa del malestar de les dones per constatar quin és l'impacte del patriarcat i les desigualtats en la salut femenina. Es tracta d'una invitació a recuperar el poder del propi cos i la pròpia vida. També serà també a les 7 de la tarda a la biblioteca Carles Morató de Solsona.

Després de quatre edicions, l'organització posarà fi a aquest cicle, tal com s'havia previst des d'un inici, per plantejar, a partir de l'any que ve, un nou format i altres temàtiques que també tinguin cabuda dins el Pla comarcal de polítiques de dones.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook