La producció de tòfona a Catalunya podria multiplicar-se per cinc aquest 2019. Segons explica Daniel Oliach, tècnic del Centre de Ciència i Tecnologia Forestal de Catalunya (CTFC), a diferència de l'any passat, les condicions meteorològiques han afavorit la producció de tòfona silvestre.

Així, si el 2018 amb prou feines es va assolir una tona a tot Catalunya, enguany es preveu que entre les tofoneres silvestres i les de conreu oscil·li entre les 4 i 5 tones. Pel que fa als preus, la tendència és a la baixa «però no per l'excés de producció sinó perquè l'any passat van ser excessivament elevats».

Oliach ha explicat que per als productors de tòfona l'ideal seria «equilibrar la producció, i que no fem aquests pics de serra. Catalunya és exportadora de tòfona, i quan en tenim molta podem obrir mercat, però quan en tenim poca les portes es tanquen i costa que es tornin a obrir».

Estabilitzar el mercat

Segons Oliach, el principal problema de la tòfona és la seva «inestabilitat», ja que «la producció silvestre depèn molt de la meteorologia». Prop del 50% de la producció s'exporta, i «si les condicions meteorològiques són dolentes, les empreses perden els clients» i els preus «s'incrementen en excés».

Les darreres xifres del sector apunten que aquesta temporada es podria arribar a produir prop d'1,5 tones de tòfona de conreu, una quantitat superior a la de l'any passat, comptant-hi les dues varietats, a tot Catalunya. El Centre de Ciència i Tecnologia Forestal de Catalunya de Solsona es troba entre les entitats organitzadores del Trufforum Vic 2019, que se celebrarà aquest cap de setmana a la capital d'Osona.

En el marc del certamen, l'Agència de Desenvolupament Local de Solsona i Cardona (AdlSolCar) i l'Associació de Productors de Tòfona de Catalunya han impulsat una trobada amb productors i cuiners per «popularitzar-la» i donar a conèixer que, a Catalunya, «en tenim de qualitat».

Els participants van poder visitar dilluns una explotació tofonera a Navès i participar en un taller de qualitat de la tòfona. Inicialment, la idea era visitar la plantació de la serra de Busa, com en la jornada de l'any passat, però la neu va portar la quinzena d'assistents a la plantació navesenca.

«La idea és teixir xarxes entre persones productores i professionals de la restauració», va explicar a Regió7 el dinamitzador agroalimentari de l'Agència de Desenvolupament Local, Carles Pujol, abans de la jornada.

El programa va començar amb un esmorzar amb productes locals i de qualitat Producte d'Aquí, va seguir amb la visita a una explotació tofonera i un taller de qualitat de la tòfona a càrrec de l'especialista Pere Muxí, que va ensenyar als participants, provinents del sector del sector agroalimentari, com era el procés de cercar tòfones amb el seu gos.

Finalment, la jornada es va acabar amb diverses visites a Dpagès, a la botiga de Riuverd, un dinar al restaurant Mare de la Font i una darrera visita a la ganiveteria Pallarès. Per a Pujol, un dels principals objectius del seguit d'activitats que es van organitzar era «fer front a l'hermetisme que sol haver-hi en el món de la producció i venda de tòfona, i fer difusió de productes de la comarca».