Jaume Traserra Cunillera, bisbe emèrit de Solsona, va morir aquest divendres a la matinada als 84 anys d'edat. Traserra, que era fill de Granollers, vivia a la casa familiar de la plaça Porxada, a la capital del Vallès Oriental, des que va deixar la direcció del bisbat de Solsona el desembre de l'any 2010. Jaume Traserra va ser bisbe de Solsona durant nou anys. Des del 2001, quan va substituir Antoni Deig, fins al 2010, quan li va agafar el relleu l'actual bisbe, Xavier Novell.

La cerimònia de comiat es farà avui, dissabte, a les quatre de la tarda a l'església parroquial de Sant Esteve de Granollers i no a la catedral de Solsona. Aquest fet ha estat per desig exprés del bisbe. La capella ardent va quedar instal-lada a la mateixa església parroquial de Sant Esteve de Granollers ahir a la tarda, de quatre a set, i avui al matí es podrà visitar de les deu a les dotze del migdia.

Missa funeral a Solsona

Divendres vinent, dia 1 de febrer del 2019, a les onze del matí tindrà lloc una missa funeral a la catedral de Solsona. A més, amb motiu de la defunció i l'enterrament del bisbe emèrit, el bisbat de Solsona ha informat que avui l'Arxiu Diocesà i el Museu Diocesà de Solsona estaran tancats per defunció, de tres a sis de la tarda (l'Arxiu) i de dues a quatre de la tarda (el Museu).

Abans que Traserra fos ordenat bisbe de Solsona, fonts de l'Església catalana havien apuntat la possibilitat que el nou bisbe sortís entre els cinc auxiliars de Barcelona. Tot i que en un primer moment,i precisament per la seva formació, s'havia dit que Traserra podia ser el futur successor del bisbe d'Urgell, Joan Martí Alanis, el nomenament del també bisbe auxiliar de Barcelona Josep Enric Vives com a coadjutor d'Alanis va fer que quedés eliminada la possibilitat. En aquell moment, Traserra va passar a ser el que tenia més possibilitats i la gent va celebrar la seva entrada. Fins i tot, el que va ser alcalde de Solsona Xavier Jounou va dir que havia demostrat «ganes d'integrar-se».

En el seu currículum, Jaume Traserra testimonia una formació molt àmplia en l'àmbit de les lletres i el dret. Va cursar estudis superiors després d'estudiar batxillerat al col·legi dels pares jesuïtes de Barcelona. Es va doctorar en Dret Canònic, llicenciat en Filosofia i Lletres, Teologia, Dret Canònic i Dret Civil per diverses universitats, entre les quals hi ha la Pontifícia Universitat Gregoriana de Roma.

A més de la seva activitat docent, va er secretari general de l'arquebisbat de Barcelona, degà president del Capítol Catedral de Barcelona, membre de la comissió episcopal de patrimoni cultural de la Conferència Episcopal Espanyola des del 1993 i també membre del Consell d'Economia de la Conferència Episcopal Espanyola des del 1996. Va ser bisbe auxiliar i vicari general de Barcelona des del 1993. També va publicar diverses obres i articles sobre dret canònic.