Solsona ha aconseguit reduir la població de coloms un 70 per cent mitjançant l'ús de pinso anticonceptiu en quatre anys i mig. Aquest és el darrer balanç que ha fet l'empresa anoienca ZooEthics, contractada per la regidoria de Medi Ambient per al control d'aquesta plaga. Aquet sistema que s'empra per Solsona i altres poblacions com Calaf, i que té èxit en la reducció de la població de coloms, ha tingut una oposició segons les dades de l'empresa, a Manresa fins ara no s'ha pogut aplicar. A finals del passat desembre l'estimació del volum de coloms al nucli urbà solsoní s'ha situat en 235 individus, lluny dels 784 del desembre del 2014.

Els punts d'administració de l'anticonceptiu estan ubicats en terrats de l'escola Arrels de Primària i de la catedral, prop del campanar, tot i que durant uns mesos també hi havia un dispositiu a la travessia dels Dominics. La disminució de coloms s'ha fet evident a la zona del portal del Pont, on uns anys enrere se n'hi veien centenars, mentre que actualment només n'hi sol haver una vintena.

El regidor de Medi Ambient, Antoni Carralero, considera que «aquest és el mètode més eficaç i ètic per combatre la problemàtica dels coloms.» També afegeix que «cada any tenim un informe de l'evolució de la població d'aquestes aus, i s'ha constatat la seva disminució any rere any».

La intenció de la regidoria és mantenir el mètode «i ampliar-lo en aquells àmbits on es detecti més densitat de coloms», destaca Carralero. Per aquest motiu en breu es col·locarà un tercer dispensador en un edifici de la carretera de Torà per donar resposta a la inquietud dels veïns dels barris de Josep Torregassa i Sant Ramon. De fet, es preveu fer la instal·lació aquest hivern.

El tractament ha tingut un seguiment a través de videocàmeres que han permès observar la ingesta de la dosi que se'ls administrava.

De fet, aquest fàrmac ha aconseguit la reducció dels naixements de coloms i un millor control de la població d'aquestes aus. A més, aquest medicament no afecta, sempre segons l'empresa, altres espècies ni suposa cap risc per al medi ambient.

Però la problemàtica amb l'excés de coloms s'aborda de diferents maneres a les poblacions i ciutats catalanes. El model Solsona s'ha intentat introduir també a Manresa, però sense èxit per l'oposició que genera el sistema del pinso anticonceptiu. L'últim intent de reducció de població ha estat captant coloms amb uns remolcs instal·lats a diferents punts de la ciutat (cinc punts).

El grups animalistes s'han queixat en diverses ocasions que aquests sistemes dels remolcs són un maltracte directe a les aus ocasionant en un gran percentatge la mort d'aquests animals o bé destinants les captures a alimentar altres espècies (falcons).

Per altra banda, l'empresa ZooEthics considera que el sistema de pinso anticonceptiu és segur. A més, afirmen que resultats com el de Solsona mostren que el mètode és favorable. El mètode de captura amb gàbies que es fa a Manresa es va haver d'aturar per les queixes de col·lectius animalista, inclosa la Comissió de Defensa dels Animals del Col·legi d'Advocats.