La Catedral de Solsona ha acollit aquest divendres el matí la missa funeral al bisbe emèrit Jaume Traserra que va morir a Granollers el passat 25 de gener amb 84 anys a causa d'una llarga malaltia.

La missa, que ha estat presidida pel Bisbe de Solsona, Xavier Novell, i cooficiada pels Bisbes d'Urgell, Joan Enric Vives, el Bisbe de Lleida, Salvador Giménez i l'Abat de Poblet, Octavi Vilà han volgut retre homenatge al llarg de la celebració al bisbe emèrit. De fet, segons el Bisbe de Solsona, en la fase final de la vida de Traserra, Novell li va fer molts dies d'acompanyament i li va servir per recordar tot el que he compartit amb ell al llarg d'aquests anys i amb tot el que em va ajudar en la vida espiriritual" ja que segons el Bisbe Novell "la seva vida va estar abocada a l'estimació a les persones i a guiar el seu poble amb les bones accions i escrits pastorals."

Monsenyor Jaume Traserra, que va ser Bisbe de Solsona durant els anys 2001-2010, va proposar diverses reformes arquitectòniques i econòmiques en el Bisbat. Segons Júlia Ayala, secretària general del Bisbat, considera que "va ser un mestre per a totes les persones que el vam conèixer, ja que era molt agradable i molt intel·ligent."

La Catedral no ha estat plena del tot però la missa ha comptat la presència d'un cinquantena de sacerdots, a part dels Bisbes d'Urgell, de Lleida i l'Abat de Poblet. També ha comptat amb la presència de persones vingudes d'arreu de les comarques, que segons Novell "són persones vinculades amb la vida del bisbe emèrit."

Durant la celebració s'han pogut escoltar peces musicals relaciondes amb la Litúrgia de la Paraula amb el Salm responsorial o l'Al·leluia, i també a la Litúrgia de l'Eucaristia amb el Sant o l'Anyell de Déu. De totes maneres, les més destacades han estat el Virolai a la Mare de Déu de Queralt de Pere Tuyet durant l'Ofertori o en acabar la missa l'Himne del Sagrat Cor de Mossèn Marià Miró, també vinculada amb Queralt. Ambdues peces amb significiat especial, ja que Traserra estimava la simbologia berguedana perquè el seu pare era fill de Berga, ha explicat el Bisbe Novell.

Al final de la cerimònia, després de més d'una hora i mitja de missa funeral, els assistents han pogut donar el pesam al bisbe actual.