L'Església de Solsona va tenir el seu record pel bisbe Jaume Tra-serra en el decurs d'una missa funeral que va presidir l'actual cap de la diòcesi, Xavier Novell, i va ser cooficiada pel bisbe de Lleida, Salvador Giménez, el bisbe d'Urgell, Joan Enric Vives, i l'abat de Poblet, Octavi Vilà. L'acte religiós va ser, alhora, un homenatge pòstum a qui va ser durant una dècada, entre els governs dels bisbes Antoni Deig i Xavier Novell, el responsable del bisbat de Solsona.

En el decurs de la cerimònia, el bisbe Novell va explicar que havia compartit moltes hores amb el bisbe Traserra en les darreres setmanes de vida. I va recordar els lligams que l'unien a qui va ser un dels seus principals avaladors, i com el va ajudar en la vida espiritual. Traserra, segons Novell, va tenir una vida «abocada a l'estimació a les persones i a guiar el seu poble amb les bones accions i escrits pastorals».

Monsenyor Jaume Traserra, que va ser bisbe de Solsona del 2001 al 2010, va proposar diverses reformes arquitectòniques i econòmiques al bisbat, com per exemple la intervenció dels béns immobles del bisbat o la de la sala dels Sants Màrtirs. De fet, segons Júlia Ayala, secretària general del bisbat, i que va compartir tots els anys de Jaume Traserra com a bisbe de Solsona, «va ser un mestre per a totes les persones que el vam conèixer, ja que era molt agradable i molt intel·ligent». Traserra tenia una gran formació en dret civil i canònic, però, també era un gran amant de l'art i de la música.

Aquesta riquesa personal també la va destacar el bisbe d'Urgell, Joan-Enric Vives, que va tenir una relació d'amistat amb el bisbe emèrit i que va recordar que «a Traserra li agradava mantenir les distàncies però tenia molta escalfor al seu interior, que va demostrar al llarg de la seva vida pertot arreu on va estar».

Carrera professional

El bisbe emèrit era llicenciat en Filosofia, Teologia i Dret i doctor en Dret Canònic. Aquests darrers estudis li van comportar dedicar gran part de la seva vida a l'educació com a professor de Dret Canònic a la facultat de Teologia de Catalunya, tot i que va haver de compaginar la professió amb càrrecs com el de jutge del Tribunal Eclesiàstic a l'arquebisbat de Barcelona o el de secretari canceller de l'arquebisbat , també de Barcelona, durant 15 anys.

«Aquests estudis, juntament amb els seus interessos per l'economia, van provocar que a totes les secretaries on va treballar hi hagués una bona organització», va explicar el bisbe d'Urgell, en una intervenció un cop finalitzada la missa. A més a més, Vives va voler destacar el gust que tenia per l'art i la música, com també «les ganes d'ensenyar a la gent la paraula del Senyor.»

Protagonisme del Berguedà

A la missa funeral, que va durar una hora i mitja aproximadament, hi van assistir prop de 400 persones que no van omplir la catedral. La música va tenir protagonisme en la cerimònia, amb interpretacions de cants com l' Al·leluia durant la litúrgia de la paraula, o Sant, durant la pregària en l'eucaristia. I les dues peces musicals que van destacar en la celebració van ser el Virolai a la Mare de Déu de Queralt, de Pere Tuyet (durant l'Eucaristia), i en acabar la missa funeral i els parlaments, l' Himne del Sagrat Cor, de mossèn Marià Miró, també relacionada amb Queralt. El Berguedà va ser present a la cerimònia amb la música, i també al recordatori, amb una il·lustració de l'església de Queralt amb una oreneta dibuixada. El bisbe Novell va explicar que aquesta simbologia era especial per al bisbe emèrit, ja que el seu pare era fill de Berga. I va afegir que «el bon caràcter de Traserra era propi de la família berguedana».

Després de la celebració de la missa exequial del 26 de gener passat a Granollers, «el cos del bisbe emèrit va ser enterrat a l'església de Sant Esteve de Granollers, la seva ciutat natal, per petició del mateix Traserra», va explicar el bisbe Novell. Aquest fet « només el sabíem les persones més properes a ell i ho vam trobar molt normal». «Allà va ser on es va formar i va crear la seva fe. A més, va viure durant els seus últims anys a la casa on es va criar, i estava vinculat a la parròquia de Sant Esteve», va afegir Júlia Ayala.

En absència de familiars, al final de la cerimònia, els assistents es van poder dirigir a l'actual bisbe de Solsona per donar-li el condol.