La unitat Seprona de la Guàrdia Civil ha precintat l'accés a un antic forn de rajoles d'aproximadament quatre metres de fondària, segons el cos policial, que estava sense senyalitzar en un bosc de Navès freqüentat per caçadors i boletaires. Al fons del forn, a més, els agents han descobert que hi ha criat una espècie protegida, la salamandra comuna.

L'actuació, que es va conèixer ahir, va tenir lloc divendres passat. Un veí de Berga, alertat per tot el procés del cas Julen (el nen de dos anys que es va trobar al fons d'un pou, a més de 70 metres de profunditat), va advertir la Guàrdia Civil del forat a la zona de Mataret, al mateix terme municipal, a la carretera entre Busa i Besora.

Segons l'Ajuntament de Navès es tracta d'un antic forn d'obra, que en una primera informació la Guàrdia Civil va definir com a pou de neu dels segles XVII i XIX. El forn té uns 4 metres de profunditat i uns 130 centímetres de diàmetre. Els agents van trobar a l'interior del forn una desena de salamandres, una espècie que està protegida a Catalunya.

Davant del risc de caiguda, tant de persones com d'animals, la Guàrdia Civil va senyalitzar-ne i precintar-ne l'accés. Paral·lelament, ahir, dilluns, es va informar l'Ajuntament de Navès i el departament de Territori i Sostenibilitat de la Generalitat per tal que duguin a terme les gestions necessàries. El terreny és privat i el consistori ha assegurat que «es parlarà amb el propietari de la finca i es prendran les mesures necessàries de seguretat».

Fonts municipals han indicat que la presència de forats o cavitats antigues en diferents llocs del municipi no havia estat denunciada, fins ara, per ningú. I han assegurat que aquesta petició que s'ha fet arribar a la Guàrdia Civil està directament relacionada amb el cas de la mort del Julen i l'atenció mediàtica que va comportar.