L'empresa alemanya Knauf, establerta a Guixers i especialitzada

en la fabricació de plaques de guix, mantindrà les seves instal·lacions a la comarca del Solsonès, tot i que les reserves del mineral que es trobava a prop de la factoria estan arribant al seu final. Una nova zona d'extracció a Biosca (a la comarca de la Segarra, però a tocar del Solsonès) dona garantia per als propers 30 anys. Aquest és el període de concessió que té l'empresa, que en aquesta zona treballa a partir de la filial Yesoval SA.

La producció en aquesta zona es va iniciar a final del 2018. La Generalitat va fer la darrera aprovació, el projecte mediambiental, el mes d'octubre passat. La tramitació del procés s'havia iniciat dos anys abans. L'explotació de Biosca és de 42 hectàrees dividides en tres zones. L'empresa projecta extreure durant 30 anys a un ritme de 170.000 tones a l'any.

Tot i que Yesoval SA és una empresa del mateix grup Knauf, a nivell formal és diferent. Com a treballs previs a l'inici de l'excavació, Knauf ha realitzat diversos sondejos del terreny» en els últims anys, segons ha explicat l'alcalde de Biosca, Corneli Caubet.

Segons l'enginyer responsable de les explotacions a Guixers, Juan Manuel Fidalgo, «el fet d'obrir una planta d'extracció a Biosca no canvia res a la fàbrica de Guixers, ja que són feines amb processos independents».

Els motius pels quals la multinacional va decidir iniciar l'exploració de nous terrenys estan vinculats, assegura Caubet, al fet que a la Segarra hi ha un terreny ric en guix, amb grans quantitats d'aquest material. «Es tracta d'una zona sense protegir, però amb una fauna i una flora característica», explica l'alcalde. El departament de Territori i Sostenibilitat ha donat el vistiplau mediambiental perquè l'activitat no suposa cap risc per al medi ambient «tret d'una possible pèrdua de la qualitat del sòl edàfic, a llarg termini recuperable». Corneli Caubet també ha afegit que «el projecte no afecta el nucli de població ni crearà cap tipus de contaminació».

El segon motiu pel qual Knauf ha començat a explorar material és que «a Guixers es va esgotant la matèria primera i és necessari trobar altres punts geogràfics perquè la fàbrica pugui continuar».

Així, ambdós alcaldes, el de Guixers, Marià Chaure, i el de Biosca, Corneli Caubet, valoren positivament que Knauf pugui extreure material de la Segarra. Per una banda, l'empresa alemanya s'ha compromès amb el poble de Biosca a retornar cada any el 0,6% del que tregui d'explotació en projectes culturals, amb un mínim de 6.000 euros/any. A part, l'increment de llocs de treball en una població de 186 habitants. I per altra banda, l'obertura d'una planta d'explotació, en què tot el material anirà directament a Guixers, garanteix «la continuïtat de l'empresa almenys en els 30 anys de conveni amb Biosca», relata Caubet.

També altres poblacions com Sanaüja (Segarra), al costat del riu Llobregós, i Ribera d'Urgellet (Alt Urgell), a la vall de Tost, han estat opcions del projecte. Per una banda, l'alcalde de Sanaüja, Josep Condal, explica que «l'empresa va desestimar el projecte, ja que el municipi té un pla d'urbanisme que impedeix l'explotació minera en el lloc que volia, i per fer-ho hauria calgut una modificació del pla urbanístic i un llarg treball amb l'administració». Per altra banda, Josefina Lladós, alcaldessa de Ribera d'Urgellet, explica que «almenys fa dos estius que Knauf té el permís per extreure material de Tost, que forma part del municipi». Ribera d'Urgellet, en els anys 2009-2010, s'hi mostrava en contra, però «el municipi ha rebut fins a 90.000 euros, a part de la paga d'una mensualitat de 1.000 euros a partir del 2019-2020, depenent de quan es consideri que va entrar en vigor el contracte amb la multinacional», ha relatat l'alcaldessa.