La delegació de Mans Unides de Solsona ha iniciat dos projectes socioeducatius internacionals per a aquest any 2019. L'ONG, amb el lema «Creiem en la igualtat i en la dignitat de les persones», organitza diverses campanyes per poder obtenir els beneficis necessaris.

La responsable de la delegació, Maria Aurora Bach, explica que el motiu pel qual han iniciat aquests projectes és perquè «les dones normalment són les que pateixen les conseqüències més directes de la fam i l'exclusió social. Per això, ara, ens volem centrar en elles».

L'ONG, que enguany celebra el seu seixantè aniversari, realitzarà els projectes en el transcurs del 2019. Ambdós treballs van dirigits a dones de diferents zones geogràfiques, tot i que, segons Aubach, «hem volgut centrar-nos en Àfrica perquè és el Vell Continent i sempre queda oblidat».

El primer es durà a terme al Camerun i consistirà en la formació de dones agricultores i la construcció de pous i canalització de l'aigua. El projecte va dirigit a quatre poblacions agrícoles que utilitzen mètodes rudimentaris i que «tenen unes condicions de vida molt difícils», explica la responsable. També es construiran pous i conductes per canalitzar l'aigua «per tal que arribi als conreus de manera més fàcils», afegeix la responsable. Fins a 250 dones seran les beneficiàries del projecte amb un pressupost de gairebé 86.000 euros.

La segona iniciativa és una millora d'una escola de secundària per a noies a Nselo, a la República Democràtica del Congo. Es tracta d'una zona rural on l'elaboració de carbó vegetal és l'única font d'ingressos. Davant d'aquest problema i de l'augment de població, «és urgent la formació de noies per trobar altres mitjans de subsistència», esmenta Aubach.

L'escola actual té pocs recursos i equipaments educatius. Mans Unides vol donar importància a la formació de les noies perquè «accedint a l'educació es pot arribar a interrompre la dinàmica de les noies a repetir la vida de les seves mares», relata la responsable.

Des de Mans Unides es construiran habitacions amb lliteres, dutxes i latrines per facilitar l'accés a la formació, especialment de les noies que han de recórrer grans distàncies. El cost és de 35.000 euros.

Per fer-ho possible, Mans Unides del Solsonès, entre moltes altres activitats, ha organitzat aquest matí a totes les parròquies del Bisbat de Solsona una recol·lecta econòmica que anirà destinada als dos projectes.