Els municipis de Riner, al Solsonès, i Arnes, a la Terra Alta, han iniciat el projecte «Redicat» per a la protecció de les abelles i l'apicultura, en un moment en què la reducció de l'espècie esdevé un indicador de les males condicions mediambientals i un problema per a la pol·linització.

La iniciativa uneix dues poblacions amb interessos comuns relacionats amb la mel i el medi ambient. Al projecte s'hi afegeix també l'associació d'Amics de les Abelles, que serà l'encarregada de fer la retirada dels eixams incontrolats, de recol·locar-los en els municipis receptors i dur a terme el seguiment tècnic corresponent.

D'aquesta manera es crea la figura del municipi receptor i la del municipi emissor d'abelles.

Implicació en el medi

Riner es considera un municipi compromès en la conservació i difusió de la importància de mantenir el medi ambient equilibrat, «sense malmetre la resta d'éssers vius que hi ha en favor de l'home». Recentment ha inaugurat l'Espai Natura, destinat a ser una font de coneixement sobre el patrimoni natural de la comarca del Solsonès. També, des de fa uns anys, ha dut a terme una mostra de promoció de les abelles i l'apicultura a través de la Fira de la Mel, de periodicitat anual.

La primera reunió sobre el projecte «Redicat» s'ha dut a terme al municipi d'Arnes aquest mes de febrer i la presentació de la iniciativa està prevista el pròxim 6 d'abril a Riner, durant el transcurs de la Fira de la Mel, on assistiran representants dels municipis participants en el projecte així com representants de la Generalitat de Catalunya.

La signatura dels convenis per fer efectiu el projecte es farà a Arnes el proper 9 de juny, també a la Festa de la Mel. El projecte està obert a daltres municipis que vulguin adherir-s'hi.