Prop de seixanta trabucaires de colles d'arreu de Catalunya, en molts casos acompanyats de familiars i amics, es van aplegar ahir al matí a Solsona. Però, per contra del que es pot pensar, la seva presència va passar desapercebuda i ni un sol tret va trencar la pau d'un dissabte de febrer assolellat.

Participaven en la primera jornada de formació organitzada per l'àrea d'Indústria i Energia de la Delegació del Govern a Catalunya amb l'objectiu d'oferir els coneixements necessaris que exigeix la normativa vigent; on s'especifica, entre altres aspectes, l'obligatorietat d'assistir a aquests cursos per a tots els trabucaires que han obtingut el permís d'armes en els darrers dos anys.

L'alcalde de Solsona, David Rodríguez, va presentar el programa que, amb el títol «Manifestacions festives amb ús d'armes d'avantcarga», incloïa diferents apartats tècnics. D'una banda, agents de l'àrea d'intervenció d'armes i explosius del cos de la Guàrdia Civil van exposar als assistents les principals mesures de seguretat que cal seguir en els actes d'arcabusseria; ja que, tal com va explicar a aquest diari el comandant Miguel Ángel Quesada, «sense cap mena de dubte la pràctica d'aquesta activitat comporta riscos».

Després, el director d'Indústria i Energia de la Delegació del Govern, Lluís Terradas, va centrar la seva intervenció en els aspectes de seguretat industrial i en el maneig de la pólvora, i va definir l'arcabusseria com «aquells actes públics on s'utilitzen armes d'avantcàrrega fent ús de pólvora negra».

Finalment, personal del Servei d'autoritzacions administratives de la Delegació del Govern a Catalunya van explicar els procediments administratius que requereix aquesta activitat i el règim sancionador.

D'entre els trabucaires que omplien la sala d'actes del Casal de Cultura destacava l'alta presència de joves trabucaires; una impressió que confirmava Antoni Moliné, president de la Federació Coordinadora de Trabucaires de Catalunya. Per a Moliné, que en el seu parlament va relatar els més de dos anys de negociacions amb la Delegació del Govern, «és necessària la formació dels trabucaires», però al mateix temps assegurava que, «actualment, s'utilitzen petards en les revetlles populars que són més potents que els nostres trabucs». Moliné, que representa els més de 500 trabucaires catalans repartits per tot el territori català en una cinquantena de colles, va explicar l'elecció de Solsona per «la seva llarga tradició de trabucaires i per la bona acollida per part de l'Ajuntament».