Solsona ha iniciat la jornada de vaga general d'aquest 21 de febrer a les 5 de la matinada amb una concentració al Camp de la Serra, a la carretera direcció Manresa entre els polígons industrials dels Ametllers i Pronisa, "per evitar que les fàbriques puguin iniciar la jornada", segons ha explicat un membre del CDR.

A les 8.30 h, una quarantena de persones del CDR han tallat la carretera en els dos sentits provocant afectacions al transport públic i dificultant la mobilitat de camions i cotxes. Dues patrulles dels Mossos d'Esquadra han regulat els talls en tot moment.

La segona trobada ha estat a partir de les 9 del matí a l'avinguda del Pont, davant de la Catedral, amb una cinquantena de persones que s'han manifestat amb una pancarta que duia el lema "L'autodeterminació és un dret, no és un delicte".

Els manifestants han tallat el pont d'accés a la ciutat, on hi ha hagut algun moment de crispació entre manifestants i responsables dels vehicles. La Policia Local ha començat a reconduir el trànsit de la ciutat després de 30 minuts de manifestació.

Un centenar de concentrats a la plaça Major

La jornada de vaga ha continuat a Solsona amb cada cop més persones participant a les reivindicacions. A les 12 del migdia més d'un centenar de persones s'han reunit a la plaça Major per escoltar la lectura del manifest i també s'hi ha dibuixat amb guix la paraula "Llibertat" i un llaç. A continuació, s'ha fet una marxa cap a l'avinguda del Pont que ha continuat en direcció a la plaça del Camp.

El manifest, promogut per la Taula de Coordinació del Solsonès, de la que formen part les entitats ANC, Òmnium Cultural i els CDR, així com també els partits Esquerra Republicana, PDeCAT i CUP, enumera els motius pels quals ha estat convocada la vaga general d'aquest 21 de febrer, entre els quals critica que "durant el judici no s'han donat les mínimes garanties democràtiques" i que el procediment judicial "és un avís i una amenaça a la dissidència que posa en qüestió el règim del 78".

Les entitats signants també denuncien que "quan els drets civils i polítics estan amenaçats i en perill, també ho estan automàticament els drets socials i laborals" i afirmen que "davant d'això, i tot i les diferents sensibilitats, aquí a Solsona ens hem unit totes les entitats i partits sobiranistes per fer la crida a la vaga general i aturar el país. Junts hem aconseguit el que estem veient. Hem aconseguit aturar Solsona".

El Consell Comarcal se suma a la vaga

L'administració pública també ha volgut mostrar el seu acord amb la vaga. El Consell Comarcal ofereix els serveis mínims al llarg del dia. Pel que fa l'Ajuntament de Solsona, ahir, en un comunicat de premsa, va deixar explícit que s'afegia a la vaga. De totes maneres, durant el dia d'avui es garanteixen els serveis mínims i també la prestació del servei del menjador social Entaulat als usuaris fixos. Quant a la llar d'infants municipal i l'Escola Municipal de Música, també s'ofereixen els serveis mínims. No hi haurà l'activitat lectiva habitual.

Per altra banda, la Policia Local treballa amb normalitat i el transport escolar s'ha dut a terme sense cap tipus d'incidències. En el cas del Centre Sanitari del Solsonès, l'afectació de la vaga és del 21% de la plantilla, el 79% treballa amb normalitat.

Pel que fa als comerços de Solsona, desde la Unió de Botiguers i Comerciants (UBIC) ja es va fer públic que s'adherien a la vaga d'avui, 21 de febrer. De totes maneres, les cadenes de supermercats, i que no formen part de la UBIC, com Lidl, Mercadona, Spar o Caprabo, mantenen la jornada laboral sense cap alteració.