El bisbe de Solsona, Xavier Novell, afirma que mentre ell sigui el responsable la seva diòcesi no serà «còmplice ni encobridor de la xacra dels abusos sexuals», per la qual cosa ha proposat analitzar els arxius de tots els preveres que han exercit el seu ministeri en la diòcesi des del 1930.

En la seva carta dominical, que es publica aquest cap de setmana, el bisbe Novell anuncia que ja ha començat el procés de consultes per valorar l'oportunitat d'analitzar els arxius sobre tots els capellans de la diòcesi des del 1930 i que elaborarà un protocol d'actuació i una formació específica afectivosexual per a tots aquells als quals «ara i en el futur els seran confiades tasques de responsabilitat educatives».

Novell confessa que «les notícies referides a abusos suposadament perpetrats per persones consagrades o religiosos i el contingut de la nota dels bisbes de la Conferència Episcopal Tarraconense sobre aquesta qüestió l'omplen de dolor i de temor», i recorda que fa dos anys va demanar a tots els mossens de la seva diòcesi que si havien comès algun abús «vinguessin i s'acusessin. Déu vulgui que cap de vosaltres hagi abusat mai d'una criatura, però si algú ho hagués fet, que vingui i s'acusi. Que us quedi clar que sempre seré absolutament implacable amb aquests delictes i un crim així mai no quedarà impune mentre jo sigui el responsable d'aquesta diòcesi», repeteix el bisbe als seus capellans.

En la seva carta dominical, el prelat assegura als seus feligresos que no amaga res i que no té coneixement que existeixi «cap expedient en què s'acusi cap capellà diocesà d'abusos a menors». També anuncia que confia comunicar aviat «les mesures concretes que decidim dur a terme per fer realitat tots aquests compromisos i el seu resultat. La nostra diòcesi és una porció d'aquesta Església pecadora, però no és, ni serà, mentre de mi depengui, una Església còmplice i encobridora de la xacra dels abusos sexuals, al contrari, serà un oasi on tantes persones abusades puguin trobar l'amor de Déu i l'acompanyament fratern que els permeti curar les seves ferides», conclou Novell.

Continua la cimera

El comunicat del bisbe Xavier Novell s'adhereix al conjunt de cartes dominicals dels diferents bisbats de Catalunya. Aquestes cartes es publiquen en un moment en què es continuen celebrant les jornades sobre els abusos a menors en la cimera antipederàstia al Vaticà.

En aquest cas, el portaveu del Vaticà, Paolo Ruffini, defensa que «també hi ha una Església que protegeix els nens», i durant la jornada d'ahir, divendres, es va parlar «de la presa de consciència dels procediments que hi ha instal·lats a l'Església per poder fer front als abusos i que, en alguns països, ha fet disminuir el nombre de casos».