A falta de menys d'una setmana perquè arrenqui el Carnaval de Solsona, els més petits ja han fet els deures. Aquesta setmana, el Consell Comarcal ha acollit els darrers assaigs dels balls infantils. Prop de 120 alumnes dels quatre centres de Solsona hi participaran. "És una manera de que formin part de la festa", explica el president del Carnaval, Joan Solé. La majoria dels joves ballarins tenen menys de 10 anys i en comú les ganes de poder viure, molts d'ells per primera vegada, la festa des de dins.

El Carnaval Infantil de Solsona reprodueix, pràcticament en un sol dia, tots els actes de la popular festa: l'arribada del Carnestoltes, la pujada de gegants fins a la Plaça Major, la lectura del Sermó, els ballets dels gegants, el concurs de disfresses o el correfoc. No hi falten tampoc els balls.

Les contradanses són un dels actes més antics del carnaval solsoní. Consisteixen en dos balls, les contradanses sèries i les boges. Durant dues setmanes, el Consell Comarcal ha acollit els assaigs d'aquestes danses, en versió infantil, així com el ball de bastons. Ara era fàcil, perquè era a porta tancada però "tocarà ballar davant de molta gent", explica la Nina Terricabras, de vuit anys. Serà el dilluns 4 de març.

Per a la majoria de nens i nenes serà la primera vegada que ballen al Carnaval. L'Elisenda Marsal és de les poques amb "experiència". L'any passat va fer el ball dels bastons i aquest seran les contradanses boges. "Em va agradar molt però potser aquest any serà més divertit perquè treus gent a ballar", diu. I és que com passa en la versió adulta, el públic serà també part activa. Al seu costat, la Julia Pallarès, que debuta aquest 2019, assegura estar "molt contenta" de poder-hi participar i confia en què no serà la primera ni l'única.

Enllestit el darrers dels assaigs, els joves ballarins asseguren que ha estat "divertit" i que tenen "moltes ganes" que arribi el gran dia. El fet de compartir l'experiència "amb els amics fa que encara t'ho passis millor", confessa la Jana Solé.

Dilluns, el dia dels nens

Uns 120 infants, explica el president del Carnaval de Solsona, participaran en els diferents actes del Carnaval infantil, el proper 4 de març. Arrencarà a dos quarts d'onze amb la baixada de les autoritats i seguirà amb l'arribada del Carnestoltes i la Miss Forastera de Fora. La lectura del sermó i els esperats ballets completaran els actes del matí. A la tarda, com es fa en el Carnaval dels grans, hi haurà un concurs de disfresses i un correfoc.

Aquest any, però, la jornada del més menuts no comptarà amb la tradicional despenjada del ruc, que es farà dimecres a la tarda per tal "d'espaiar una mica més els actes", diu el president del Carnaval.