La Policia Local de Solsona ha incrementat el 57% el nombre de sancions de trànsit que ha imposat en el darrer any. Si el 2017 les sancions no arribaven a les 800, en el darrer any n'hi va haver 1.237, segons es recull en l'Informe Policial del 2018, presentat aquesta setmana a la Junta de Seguretat Local.

«Cada vegada estem realitzant un treball més exhaustiu», asse-nyala el caporal de la Policia Local, Josep Garcia. «Cada vegada treballem més conjuntament amb el Servei Català de Trànsit (SCT) i això provoca que tinguem més material i més mesures de control i prevenció», afegeix.

De fet, l'any passat es va firmar un conveni entre l'alcalde, David Rodríguez, i Juli Gendrau, director del SCT, en el qual s'acordava l'ús de radars mòbils a la ciutat per poder fer controls de velocitat, com també l'ús d'un kit de detecció de substàncies estupefaents i un etilòmetre per als controls d'alcoholèmia, que els agents de la Policia Local van haver de fer un curs amb els Mossos d'Esquadra de Trànsit per poder utilitzar-lo. Amb aquest material, «i amb l'ajuda del SCT alguna vegada, realitzem els controls amb més regularitat, fet que uns anys enrere no podíem dur a terme amb tanta freqüència per la manca de material o de personal».

De totes maneres, l'informe policial mostra que les denúncies durant diversos controls impulsats pel Servei Català de Trànsit van ser mínimes, amb un total de 25 de les més de 1.200 infraccions.

«La majoria de denúncies per infraccions de trànsit van relacionades amb les zones d'estacionament o bé quan hi ha algun tall de carretera o canvi de senyalització excepcional», explica Josep Garcia. Només a la ciutat de Solsona l'any 2018 hi va haver 762 denúncies.

Les mesures d'estacionament es controlen per part del consistori des de l'any 2012, primer amb la zona blava i posteriorment amb la zona blava i verda. Aquestes dues zones d'estacionament són gratuïtes i funcionen amb un sistema de cronometratge que permet l'aparcament de dues hores a la zona blava i d'una hora a la zona verda. «El que passa és que a vegades hi ha dificultats per a trobar un lloc per estacionar, sobretot durant festes, com ara el Carnaval, i és clar, la xifra augmenta, ja que s'aparca en zones de minusvàlids, sobre les voreres, etc.», explica el caporal.

Més controls

Actualment la Policia Local té 14 agents i un caporal, dels quals dos són a l'Institut de Seguretat Pública i tres estan de baixa. Per aquest motiu, des del consistori hi ha la previsió d'un concurs públic per cobrir tres places més de policia, també tenint en compte que properament hi haurà jubilacions de membres del cos.

Des de la Policia Local es vol assegurar «una tasca cada vegada amb més rigor per poder fer front a les necessitats dels ciutadans», explica Josep Garcia. «Tant els controls policials com el control d'estacionament serveixen per garantir més seguretat i preservar l'ordre a l'espai públic», afegeix. Per aquest motiu, han ampliat els controls a la via amb una freqüència de quinze dies.

L'any 2018 hi va haver fins a 203 casos d'accident de trànsit. Aquesta xifra «demostra que és necessària una millor regulació i control a la ciutat per evitar que hi hagi accidents», al·lega Garcia. També afegeix que cap dels accidents de l'any passat no es van produir per causes de drogues o alcohol, sinó per mals estacionaments que provocaven la invisibilitat del conductor a la zona de pas o xocs, entre altres.